Kvalitet, takk!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tida får vi en solid innføring i geologi. Eksperter øser av sin kunnskap om både norsk og kinesisk granitt og ikke minst om italiensk marmor. Det er lærerikt. Da Åslaug Haga og Senterpartiet meldte seg på og krevde norsk stein til den norske operaen i Bjørvika, ble debatten underholdende også. Men forleden morgen hørte vi i NRK Radio at den valgte italienske marmoren kan bli grå på grunn av støv og forurensning. Vedlikeholdsutgiftene kan bli store. Statsbyggs representanter avviste både de økonomiske og de kvalitetsmessige motforestillingene.

Da kom tvilen. Når Statsbyggs representanter uttaler seg avvisende og bastant, blir vi automatisk mistenksomme. Statsbygg sto på sitt. Tidsplanen skulle holdes. Det så ut som om Statsbyggs ledelse nok en gang burde få et kurs i offentlig lydhørhet, inntil vi i går, via NTB, hørte en litt annen tone: Kanskje blir kontrakten likevel utsatt. Statsbyggs lille og betingede retrett var som et varsel for den langt mer direkte meldingen fra kulturminister Valgerd Svarstad Haugland: Kontrakten om kjøp av italiensk marmor stanses inntil videre.

Kanskje har Statsbygg og arkitektfirmaet Snøhetta tatt de riktige valgene. Poenget er at det er oppstått berettiget tvil. Hva skal vi leke mene? Kritikken kommer fra professorer, prosjekteksperter og fra utlandet, der store kulturhus har måttet skifte ut marmor for millioner av euro. Statsbygg har, for å si det mildt, ingen autoritet som kan fjerne denne tvilen. Derfor var det helt nødvendig at kulturministeren tok både avgjørelsen og ansvaret.

Målt mot totalbudsjettet for operaen dreier det seg om et mindre beløp, men fasader, tak og foajeer vitner om - og avslører - vår evne til å velge kvalitet. Mer enn å undre oss over om denne viktige delen av bygget er godt nok gjennomtenkt, setter vi bokstavelig talt pris på at diskusjonen blir tatt før bygget er reist, men dette er ikke Statsbyggs fortjeneste.

Marmor eller granitt, norsk, kinesisk eller italiensk: Vi ber om kvalitet!