Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps USA:

«Kvalme»-kommentaren som skal ha fått Trump til å sprekke

Sinnet boblet over i raseri. Til slutt fikk FBI-sjefen sparken. 

«You're fired»: Forhenværende FBI-direktør James Comey hadde hatt vervet siden den fjerde september 2013, men ifølge Washington Post skal en rekke uttalelser om Russland-koblinger og uheldige valgkamp-utspill ha fått begeret til å renne over for president Donald Trump. Tirsdag var det nemlig slutt for Comey, som i en tudelig melding fra Trump fikk vite at han var sparket. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix
«You're fired»: Forhenværende FBI-direktør James Comey hadde hatt vervet siden den fjerde september 2013, men ifølge Washington Post skal en rekke uttalelser om Russland-koblinger og uheldige valgkamp-utspill ha fått begeret til å renne over for president Donald Trump. Tirsdag var det nemlig slutt for Comey, som i en tudelig melding fra Trump fikk vite at han var sparket. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trumps raseri mot James B. Comey, ble tydeligere for hver gang FBI-sjefen dukket opp i media.

Det skriver Washington Post, som skal ha snakket med over 30 ansatte ved Det hvite hus, justisdepartementet, FBI og på Capitol Hill, i tillegg til Trump-rådgivere og støttespillere av presidenten.

Kildene tegner et bilde av en amerikansk president som de siste ukene har bygget opp stadig større mistillit til og sinne mot Comey. Et sinne som til slutt kokte over denne uka, da presidenten besluttet å rette en av sine favorittfraser mot FBI-sjefen: «You're fired».

Washington Post skriver at president Trump var sint fordi Comey ikke ville støtte den avkledde påstanden hans om at daværende president Barack Obama hadde avlyttet Trumps kontorer i New York under valgkampen.

Han skal også ha vært rasende fordi Comey brukte tiden sin på Russland-granskingen, fremfor å etterforske lekkasjer til journalister.

- Jeg blir kvalm

Men ifølge avisa skal det ha vært Comeys forklaring under en høring i den amerikanske kongressen som fikk det til å koke over for presidenten.

Under høringen forrige onsdag sa Comey at han ble «kvalm» av å tenke på at FBIs offentliggjøring av nye funn i etterforskningen av Hillary Clintons epost-skandale kan ha påvirket velgerne.

- Det gjør meg litt kvalm å tenke på at vi kan ha påvirket utfallet av valget, sa Comey forrige onsdag.

Amper stemning: CNNs nyhetsanker Chris Cuomo og Trumps spesialrådgiver Kellyanne Conway greier ikke å la være å snakke i munnen på hverandre da Cuomo krever informasjon om årsaken til at FBI-direktør James B. Comey fikk sparken onsdag 10. mai. Video: CNN. Vis mer

Martyren Comey

Det var 28 oktober i fjor, bare elleve dager før det amerikanske presidentvalget, at FBI kunngjorde at de hadde avdekket en rekke nye e-poster som kunne kaste lys over deres tidligere etterforskning av demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

Tirsdag forrige uke sa Clinton selv at uttalelsene fra FBI kan ha kostet henne valgseieren. Dagen etter forklarte Comey seg om beslutningen om å annonsere Clinton-etterforskningen.

Da han besøkte sin privateide golfbane i Bedminster i New Jersey, skal Trump ha snakket om Comeys høringsuttalelser. Washington Post siterer kilder i Det hvite hus på at presidenten syntes det var «rart» av Comey å uttale seg på denne måten. Trump skal ha «funnet ut» at Comey brukte Russland-ganskningen aktivt for å gjøre seg selv til martyr.

Da presidenten var tilbake i Det hvite hus mandag skal han ha informert visepresidenten og en rekke rådgivere om at han hadde besluttet at det var på tide å kvitte seg med Comey.

Visejustisminister truet med å trekke seg
Først ville han imidlertid snakke med justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod J. Rosenstein - Comey nærmeste «sjef», skriver avisa. En kilde som jobber tett på Det hvite hus hevder at Trump allerede hadde bestemt seg for å sparke Comey da han ba de to om å komme. Men under møtet med de to skal Trump ha bedt de to om å utforme et notat, der de forklarte hvorfor Comey ikke var skikket til jobben.

Rosenstein utformet et notat, som ble sendt videre til justisminister Jeff Sessions. I notatet skriver han blant annet at han «ikke kan forsvare Comeys håndtering av serversaken».

Rosensteins brev førte til at justisminister Sessions sendte et brev til president Trump, der han anbefalte at Comey ble sparket.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

Viser til brevet

Dette brevet har igjen blitt brukt av Det hvite hus for å forsvare sparkingen.

- Selv om jeg setter stor pris på at du ved tre anledninger informerte meg om at jeg ikke er under etterforskning, er jeg likevel enig i Justisdepartementets vurdering om at du ikke er i stand til å lede byrået på en effektiv måte, heter det i en pressemelding fra Trump.

Senest da Trumps rådgiver Kellyanne Conway ble presset av CNNs Anderson Cooper på tidspunktet for sparkingen, brukte hun Rosensteins vurderinger som grunn.

- Jeg tror vi må peke på Jeff Session anbefaling, som bygger på Rod Rosensteins brev, sa Conway.

Hun pekte på at Rosenstein tiltrådte for kun to uker siden, og at han dermed ikke har kunne gjøre noe før nå.

Ifølge den samme Washington Post skal visejustisministeren, Rod J. Rosenstein, ha truet med å trekke seg etter at hans notat ble brukt som begrunnelse til å sparke FBI-sjefen.

- Jeg vil klare meg

SPARKET: James Comey fikk tirsdag sparken av Donald Trump. Foto: AP Photo / Susan Walsh / NTB scanpix
SPARKET: James Comey fikk tirsdag sparken av Donald Trump. Foto: AP Photo / Susan Walsh / NTB scanpix Vis mer

Comey selv ber tidligere kolleger om å ikke dvele ved Trumps overraskende avgjørelse. I et brev til venner og ansatte sier den avsatte FBI-direktøren at han ikke vil bruke tid på å tenke på det som har skjedd.

«Jeg har lenge ment at en president kan sparke en FBI-direktør av hvilken som helst grunn eller uten noen grunn i det hele tatt. Jeg kommer ikke til å bruke tid på avgjørelsen eller måten det ble gjort på, og jeg håper dere heller ikke vil gjøre det», skriver Comey i brevet, som er publisert av CNN.

«Det er gjort, og jeg vil klare meg, selv om jeg kommer til å savne dere og oppdraget dypt».

Resten av det relativt korte brevet bruker Comey til å rose FBI som helhet, som han omtaler som «en høyborg av kompetanse, ærlighet og uavhengighet».

- Et slag i magen

Samtidig beskriver FBI-ansatte oppsigelsen som «et slag i magen». Flere fikk vite om oppsigelsen på samme måte som Comey selv: Fra nyhetsoppslag på TV og hastemeldinger som tikket inn på mobiltelefonene.

Agenter AP har snakket med, sier de er overrasket over at Comey ble sparket, og de er spent på hvem som kommer til å bli hans etterfølger.

Mange så på ham som en sterk og støttende leder, selv om noen mente at han noen ganger førte byrået i feil retning. Mange ønsket ikke at han skulle gå av, spesielt midt under etterforskningen av hvorvidt president Trumps valgkamp hadde forbindelser til Russlands innblanding i valget, skriver NTB.

FORBLØFFER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøker Rex Tillerson i Washington. Da en reporter spurte dem om sparkingen av FBI-sjefen James Comey kom til å ha noe innflytelse på møtet deres, forventet hun nok ikke dette svaret. Video: CNN Vis mer