Kvalmende dobbeltmoral

Hvorfor tar de bare Kadhafi?

BESKYTTES: Er Bahrains brutale hersker Hamad al-Khalifa og hans regime brakt inn for FNs sikkerhetsråd? Nei, skriver Jan-Erik Smilden. Foto: AFP
BESKYTTES: Er Bahrains brutale hersker Hamad al-Khalifa og hans regime brakt inn for FNs sikkerhetsråd? Nei, skriver Jan-Erik Smilden. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Libya angriper Moammar Kadhafi væpnede opprørere og sivile og blir møtt med FN-vedtak om flyforbudssone og utvidede sanksjoner. I Bahrain skyter sikkerhetsstyrker ned ubevæpnede sivile demonstranter på gatene, bryter seg inn i private hjem og fyrer løs på beboerne, samtidig som de har blokkert landets største sykehus — der leger ikke slipper ut og pasienter ikke får komme inn.

Er Bahrains brutale hersker Hamad al-Khalifa og hans regime brakt inn for FNs sikkerhetsråd? Nei. Står Bahrain i fare for å bli utsatt for internasjonale sanksjoner. Neppe. For dette er et land både Vesten og araberverdenen trenger.

FNs GENERALSEKRETÆR Ban Ki-moon har uttrykt sin dypeste bekymring for det som skjer i Bahrain. EU og NATO har bedt myndighetene i landet om å avstå fra vold og løse problemene i landet gjennom politisk dialog. Stort lenger kommer ikke kritikken.

Angepet på demonstrantene i Manama og andre byer onsdag, var ytterst brutale og kunne like gjerne vært gjennomført av Kadhafis styrker. Seks personer ble drept, flere hundre skal ha blitt skadd. Men det mest alvorlige er situasjonen ved Salmaniya-hospitalet i hovedstaden Manama, Bahrains største og mest moderne. Av en eller annen grunn har myndighetene funnet ut at personalet ved dettes sykehuset er demonstrantenes støttespillere — og må dermed straffes — på en måte som bryter med alt som heter menneskerettigheter.

SIKKERHETSSTYRKER, ifølge øyenvitner både fra Saudi-Arabia og Bahrain, omringer sykehuset. Ingen pasienter slipper inn, derimot har leger og sykepleiere som har prøvd å bevege seg ut for å hente sårede, blir banket opp. Ansatte utlendinger har bevegelsesfrihet, bahrainere befinner seg i en slags gisselsituasjon og har ikke vært ute av sykehuset siden mandag. Medisiner og medisinsk utstyr slipper ikke inn. Nødropene fra sykehussalene kommer per telefon via enkelte medier:

— Hvorfor vil ikke verden hjelpe oss?

Nå blir syke mennesker, enten de er skutt på eller er akutt syke, brakt til mindre sykehus med utstyr som i mange tilfeller ikke er godt nok til å ta seg av skadene deres. Det bryr myndighetene seg lite om, så lenge verden er mest opptatt av Kadhafi.

HVA ER DET SÅ som gjør Bahrain så spesielt?

Som en liten øy i Persiabukta, burde ikke landet være så viktig, men øya ligger strategisk viktig til i det oljerike området. USA har hovedkvarteret for sin 5. flåte i Bahrain og har også jagerfly stasjonert på flybaser i landet. Med stadig større kritikk av amerikansk nærvær i Saudi-Arabia, er Bahrain blitt viktigere. Og med slike USA-interesser, har landet også betydning i NATO-sammenheng. Den sunnimuslimske kong Hamad er god alliert av Vesten, derfor har han et langt større handlingsrom når det gjelder voldsbruk enn mindre gode venner. Slik er det bare.

Men Bahrain er også viktig for araberlandene, ikke minst for de seks medlemmene av Golfrådet GCC, der Saudi-Arabia spiller hovedrollen. Golfrådet samarbeider både politisk, militært og økonomisk. I det geopolitiske spillet er det først og fremst én fiende man er opptatt av, og det er Iran.

NESTEN 70 PROSENT av innbyggerne i Bahrain er sjiamuslimer, men arabiske sådanne. Muligheten for at de skal slå seg sammen med sine persisk-iranske trosfeller er liten, men dette argumentet blir brukt som påskudd for nødvendigheten av å opprettholde «stabiliteten» i Bahrain. Saudi-Arabia har i utgangspunktet et mer presserende problem. Majoriteten av befolkningen i den oljerike Al-Hasa-provinsen i det østlige Saudi-Arabia er sjiaer. Det saudiske kongehuset frykter en smitteeffekt fra Bahrain. Det er kanskje hovedårsaken til at landet mandag sendte 1000 soldater til Bahrain for å hjelpe kong Hamad med å slå ned opprøret.

Og her er vi tilbake til utgangspunktet. At USA og andre vestlige land støttet gårsdagens FN-resolusjon, var at Saudi-Arabia var villig til å bli med på laget som skal knuse Kadhafi. Da kan ikke saudierne kritiseres for sin adferd i Bahrain. Så får heller sjiaene i Bahrain lide videre.

VIL STOPPE KADHAFI: FNs sikkerhetsråd har gitt klarsignal for å gripe inn i Libya. Foto: REUTERS
VIL STOPPE KADHAFI: FNs sikkerhetsråd har gitt klarsignal for å gripe inn i Libya. Foto: REUTERS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer