Donald Trump

- Kvalmt og motbydelig

Trump får kritikk fra sine egne etter påstander om at mobben som stormet Kongressen 6. januar «klemte og kysset politiet».

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Helt fra begynnelsen utgjorde de null trussel. Hør, de gikk inn - det burde de ikke ha gjort - noen av dem gikk inn, og de klemte og kysset politiet, skjønner du? De hadde god kontakt. Flere av dem ble vinket inn, så de gikk inn, og så gikk de ut.

Dette var ekspresident Donald Trumps oppsummering av stormingen av Kongressen 6. januar. Uttalelsen kom i et intervju med den konservative Fox News-programlederen Laura Ingraham torsdag, gjengitt av blant andre The Washington Post.

Fem døde

Fem personer, inkludert en politimann, mistet livet da en gruppe uttalte Trump-supportere stormet bygningen til USAs lovgivende nasjonalforsamling 6. januar.

Flere medlemmer av mobben ropte dødstrusler mot visepresident Mike Pence og leder Nancy Pelosi i Representantenes hus mens de tok seg inn i bygningen, ifølge CNN.

I slutten av februar var over 300 personer blitt siktet for forhold knyttet til stormingen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Trump ble seinere stilt for riksrett - og deretter frikjent - under anklager om at han oppildnet til stormingen.

Får kritikk

Republikaneren og oberstløytnanten Adam Kinzinger, som representerer Illinois i Kongressen, var raskt ute til å fordømme Trumps kommentarer på Twitter.

- Han er en fullstendig fiasko. Ingen samvittighet eller anger. For å være ærlig er det kvalmt og motbydelig, skriver han på sin Twitter-side fredag.

Kingzinger var blant de ti republikanerne som sluttet seg til Demokratene under riksrettsprosessen i januar. Sju republikanere endte opp med å stemme for en fellelse i Senatet.

Også tidligere assisterende FBI-direktør Frank Figliuzzi er kritisk til ekspresidenten.

- Farlige løgner om opprøret, kvitterer han på Twitter.

- Forfølges

Trump hevdet videre at tilhengerne hans «forfølges», ifølge CNN.

- De forfølger mange av disse menneskene, og i noen tilfeller er det riktig at noe skjer med dem. Men når jeg ser på Antifa i Washington. Hva de gjorde i Washington og hva de gjorde andre steder. Ødeleggelsen og, for å være ærlig, volden og drapene. Og ingenting skjedde med dem i det hele tatt. Hvorfor går de ikke etter Antifa?

Antifa er en fellesbetegnelse på løst organiserte aksjonsgrupper med antifascistisk, venstreorientert eller anarkistisk tankegods til felles. De tar etter eget utsagn sikte på å bekjempe fascisme, rasisme, sexisme og fremmedfiendtlighet ved hjelp av direkte aktivisme.

Deler av bevegelsen mener det er legitimt å bruke vold mot fascister, rasister og høyreekstreme, ifølge The New York Times. Det er uklart hvilke angivelige voldshendelser Trump siktet til.

På spørsmål fra Ingraham om ikke kriminelle bør straffeforfølges uavhengig av politisk ståsted, svarte Trump følgende, ifølge Business Insider:

- Absolutt. Det er helt riktig det du sier. Men de går etter folk på høyresiden i hopetall, og de går ikke etter venstresiden i det hele tatt.

Ifølge CNNs faktasjekkere og Forbes avkreftet FBI allerede i januar at personer tilknyttet Antifa-bevegelsen var involvert i stormingen av Kongressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer