- Kvalt med egen genser

Denne genseren ble trolig brukt til å kvele kvinnen (29). Det mener rettsmedisinerne. I går avviste de nærmest teorien om at kvinnen døde av en overdose heroin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den høyhalsede røde «Bla-Bla»-genseren kan vise seg å bli det fellende beviset mot ballettdanseren som står tiltalt for overlagt drap. Det var denne genseren kvinnen hadde på seg da hun døde i 21-åringens leilighet, natt til 24. mars i fjor.

Genseren har laget et tydelig avtrykksmønster mot kvinnens hals. Avtrykk som bare kunne ha oppstått ved at genseren ble presset eller dratt mot kvinnens hals med et svært kraftig trykk. Og kvinnen må fortsatt ha vært i live da dette ble gjort, mener rettsmedisinerne.

De har testet genseren på seks frivillige kvinner på Rettsmedisinsk institutt. Ved å presse genseren svært hardt mot kvinnenes underarm, fikk tre av kandidatene bloduttredelser som viser det samme mønsteret 29-åringen hadde på halsen.

Uetisk

- Hvorfor ble ikke denne testen gjort på disse kvinnenes hals? prøvde forsvarer Tor Erling Staff seg med.

- Vi anså det som uetisk. Det skal betydelig kraft til for å få slike bloduttredelser på underarmshuden ved hjelp av en genser. Mot halsen måtte man sannsynligvis ha brukt enda mer kraft. Men mønsteret blir uansett likt, svarte professor Torleiv O. Rognum fra Rettsmedisinsk institutt.

Rognum viste retten flere bilder fra obduksjonen for å underbygge teorien. Hans konklusjon står i sterk kontrast til forsvarerens teori om at kvinnen døde av en overdose.

- På bakgrunn av obduksjonsfunnene og omstendighetene mener vi det er en betydelig sannsynlighetsovervekt for at døden skyltes kvelning eller kverking, konkluderte rettsmedisineren.

Forgiftet

Rettstoksikolog og professor Jørg Mørland kunne derimot ikke helt utelukke at kvinnen teoretisk sett kan ha omkommet av en overdose, og da under spesielle omstendigheter, ut ifra morfinverdiene man fant i blodprøver av kvinnen. Heroin blir omdannet til morfin i kroppen og gir samme utslag på blodprøvene. Kvinnen skal hovedsakelig ha misbrukt heroin.

Den tiltalte ballettdanseren har forklart at kvinnen ikke virket spesielt beruset eller dopet seg mens hun var sammen med ham. Det ble heller ikke funnet brukerutstyr i kvinnens veske eller i leiligheten.

- Kan hun, oppegående nok til å reise seg og gå ut i gangen for å ta på seg jakka, plutselig falle død om som en sekk på grunn av en heroinsprøyte, satt flere timer i forveien? spurte aktor Berit Sagfossen.

- Da får jeg det ikke til å henge sammen. Det ville ikke være en naturlig utvikling i det hele tatt, svarte Mørland.

VÅPEN: Med svært stort trykk skal genseren ha blitt presset mot kvinnen hals.<!--/BTEK0--><!--BTEK1-->