Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvalte all motstand

Endelig viste Jan Petersen ledertakter. Før uroen og misnøyen med valgresultatet og lederskapet utviklet seg til åpen lederstrid, slo han kontant tilbake - i mediene, i partiledelsen og i stortingsgruppa. I går behersket Petersen alle arenaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er den beste av partiets nåværende kandidater til å lede partiet videre, sier Jan Petersen til Dagbladet.

Den samme meldingen ga han i går til Høyres valgkomité: Han tar gjenvalg. Og han vil ikke nøye seg med partiledervervet. Petersen vil også fortsette som parlamentarisk leder.

- Hvorfor?

- Det er viktig å ha en enhetlig ledelse. Høyre framstår som et konsern som består av partiet og av stortingsgruppen. Da er det viktig at en person holder i tømmene.

Foss taperen

Til tross for at Petersen berømmer sin utfordrer Per-Kristian Foss for gode egenskaper som han verdsetter i et lagspill, er det ingen tvil om at han påførte sin kompanjong et sviende nederlag med sin resolutte opptreden.

Selv om Foss ikke vil vedgå at han var Petersens utfordrer, lot han seg bringe i den posisjonen.

Han begikk den klassiske dødssynd å tilkjennegi sin interesse for lederjobben under forutsetning av at Petersen ikke tok gjenvalg.

Dermed hadde han i realiteten legitimert en prosess som ble offentlig kjent før den var modnet.

Hvis noen dro fordel av nyheten om at krefter i Høyres stortingsgruppe ville kaste Petersen og sette Foss i stedet, var det Petersen og ikke Foss. Foss ble i går tvunget til å avskrive seg selv, både som Høyre-leder og som parlamentarisk leder.

- Det er ingen hemmelighet at jeg har ment at partiet kunne profilert seg bedre med en delt ledelse. Det mener jeg fortsatt, men jeg tar til etterretning at Jan Petersen er uenig i dette, sier Foss til Dagbladet.

Han benekter at han har gitt Jan Petersen noe råd om at han skal gå av som partileder.

I seierens stund

Petersen la heller ikke skjul på sin glede over virkningen av sin egen håndtering av saken. Høyres nåværende og framtidige leder har ved siden av sine hyppig omtalte egenskaper som skikkelig og redelig også en sympatisk evne til åpent å vise sin begeistring når ting går hans vei.

- Jeg kunne greid meg uten dette. Men jeg har forståelse for at det oppstår frustrasjon fordi Høyre gjorde et dårlig valg sist høst. Men man kan ikke gå til jobben som Høyre-leder dersom man er redd for turbulens.

Petersen la ikke skjul på at han var fornøyd med tabloidavisenes dekning av persondramaet.

- Jeg erkjenner at dette er godt stoff, og jeg vet at ingen ting er mer sexy enn personspørsmål.
Nå er det imidlertid et stort spørsmål hvor sexy debatten om lederskapet i Høyre blir fram mot valget. Effekten av de siste dagers hendelser er at de som ønsker et skifte av leder må vente minst to år.

Valgkomiteens leder Arne Skauge ønsker en åpen og fri debatt. Men den har Petersen selv lagt et effektivt lokk på, selv om han ikke vil være ved akkurat det.

Uttalelsene fra medlemmer av Høyres stortingsgruppe i går tyder på den skjønneste harmoni. Ingen av representantene vil være ved at de støtter et lederskifte.

Den eneste som offentlig forklarer inntrykket av et opprør er Hedmark-representanten Bjørn Hernæs. Men han beklager nå at en fortrolig forespørsel til Per-Kristian Foss ble offentlig kjent.

- På bakgrunn av at partiets leder står på valg på det kommende landsmøtet, har jeg oppsøkt Foss og sagt at hvis partiledervervet blir ledig, så vil han være min kandidat som ny leder.

På Høyres gruppemøte i går reiste Hernæs seg og beklaget at dette var blitt oppfattet som mistillit mot Jan Petersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!