Kvalte bestemor - må i fengsel

31-åringen fikk sjokk da han så sin avmagrede og dødssyke bestemor hjelpeløs i sykehjemssenga. Mens han sang - «deilig er jorden» inne i seg kvalte han henne med bare hendene. I går ble han dømt til to og et halvt års fengsel for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en enstemmig Oslo byrett som i går fant den nå 33 år gamle mannen skyldig i forsettlig drap på sin 91 år gamle bestemor.

Dødsdramaet utspant seg på Paulus sykehjem i Oslo en august-ettermiddag for snart to år siden. Retten la til grunn at 33-åringen drepte sin bestemor i ren medlidenhet. Det reddet ham trolig fra enda lenger fengselsstraff.

Aktors påstand lød på fire års fengsel. Verken aktor, statsadvokat Maurud, eller den dømtes forsvarer, advokat Ellen M. Haugsrud, ville i går si om det er aktuelt å anke saken. Begge mener imidlertid at straffeutmålingen viser at retten har ment at det var viktig å reagere såpass strengt av allmennpreventive hensyn selv om barmhjertighetshensyn ble lagt til grunn.

33-åringen var ikke tilstede da dommen ble avsagt i går ettermiddag.
Ifølge 33-åringens forklaring drepte han sin syke bestemor i ren medlidenhet. Han skal ha forklart at han fikk sjokk da han så hvor skrøpelig og avmagret hun var blitt på få måneder. For at bestemoren ikke skulle plages mer, drepte han henne med bare nevene. For at det skulle skje uforstyrret hadde 33-åringen gitt klar beskjed til pleierne om at han ville være alene med bestemoren sin. Lite ante de hvilket drama som utspant seg bak den låste sykehjemsdøra. Ifølge dommen i Oslo byrett døde kvinnen av kvelning ved kverking.

Retten la i skjerpende retning vekt på at drapet var brutalt, og at det må ha vært smertefullt for den avdøde. De la også vekt på at drapet nærmest skjedde på impuls.

Ifølge en sakkyndig lege i saken var kvinnen døende på drapstidspunktet. Hun var trolig ute av stand til gi utrykk for om hun virkelig ønsket å dø. Domfelte mener imidlertid at bestemoren ga ham klarsignal til å ta livet av henne.