- Kvalte kona

Den 29-årige drapstiltalte mannen fra Bjugn ble brått vekket i sin seng av at hans 25 år gamle kone holdt hånda over nesa og munnen hans i forsøk på å få ham til å slutte å snorke. I forvirring og frykt for selv å bli kvalt, kvalte han henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik forklarer mannen selv drapet på sin kone. Han erkjenner at han tok livet hennes, men erkjenner ikke straffskyld. Han blir i dag tiltalt for forsettlig drap av statsadvokaten.

- Han kan ikke forstå hvorfor han gjorde det, og mener en slik forvirringstilstand kan være forklaringen, sier 29-åringens forsvarer, Christian Wiig.

Snorkeproblem

Det var om natta 19. august i fjor at drapet skjedde på Lysøysund i Bjugn i Sør-Trøndelag. Etter drapet rømte 29-åringen, og bevæpnet politi lette etter ham med hunder og helikoptre i timevis før han overga seg dagen etter.

Forsvareren har begjært en søvnforsker oppnevnt som sakkyndig av Fosen herredsrett i straffesaken. Rettssaken er berammet til 27. februar.

- Han våknet av at kona holdt hånda over nesen og munnen hans. Han tror dette var et forsøk fra kona for å få ham til å slutte å snorke, da snorking lenge har vært et problem for ham. Han mener selv at han i denne situasjonen ble satt i en forvirringstilstand der han umiddelbart snudde seg mot sin kone og kvalte henne. Han har ingen annen forklaring, sier Wiig.

I tillegg til snorkeproblemet, har 29-åringen tidligere hatt epilepsi, ifølge Wiig.

Uvanlig historie

De rettsoppnevnte sakkyndige har etter en juridisiell observasjon av den tiltalte konkludert med at han var strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Statsadvokaten har i første omgang avvist begjæringen om å få en søvnforsker oppnevnt, men forsvareren har nå rettet begjæringen direkte til retten.

- Jeg har avvist begjæringen da de sakkyndige mener at det ikke er nødvendig. Wiig står derimot fritt til å begjære en slik sakkyndig oppnevnt av retten, sier statsadvokat Jan Henrik Dahle i Trondheim.

Dagbladet var i går i kontakt med norske søvneksperter, men de ønsket ikke å kommentere om den tiltaltes forklaring om søvnforvirring var en mulig forklaring.

- Det er en uvanlig historie, og det er veldig vanskelig å svare på om det kan være tilfelle. Jeg tør ikke spekulere på dette, sier søvnforsker og psykiater Fred Holsten ved Senter for Søvnforskning i Bergen.