Kvarme bekrefter å ha gitt kvinne 10 000,-

Men påstår VG-oppslag inneholder informasjon som «ikke stemmer».

KRITISERER VG: - VG har i dag 10. januar et oppslag om at Oslos biskop skal ha tilbudt en kvinne 10 000 kr for taushet om grenseoverskridende atferd, av en prest i en sjelesørgerisk relasjon. Dette stemmer ikke, skriver biskop Ole Christian Kvarme i en pressemelding. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
KRITISERER VG: - VG har i dag 10. januar et oppslag om at Oslos biskop skal ha tilbudt en kvinne 10 000 kr for taushet om grenseoverskridende atferd, av en prest i en sjelesørgerisk relasjon. Dette stemmer ikke, skriver biskop Ole Christian Kvarme i en pressemelding. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en pressemelding skriver Oslo-biskop Ole Christian Kvarme at saken VG i dag har på sin forside er «ikke stemmer».

- VG har i dag 10. januar et oppslag om at Oslos biskop skal ha tilbudt en kvinne 10 000 kr for taushet om grenseoverskridende atferd, av en prest i en sjelesørgerisk relasjon. Dette stemmer ikke, skriver Kvarme.

- Da denne saken ble meldt til biskopen, ble den høsten 2009 fulgt opp etter de retningslinjer som foreligger for håndtering av slike saker.  I juli 2010 mottok biskopen et brev fra kvinnen med forespørsel om støtte til et rekreasjonsopphold, legger han til.

Saken anmeldt - Hun ble tilbudt inntil kr 10 000 til dekning av utgifter til et slikt opphold. I ettertid erkjenner vi at dette kan ha vært uklokt, fordi det kan mistolkes slik VG  fremstiller det, fortsetter han.

- Samtidig gjør jeg meg denne refleksjon: Om vi skal la være å handle fordi det kan misforstås, vil vi svikte vårt ansvar og vårt oppdrag som kirke. Da får vi heller ta den risikoen at det blir misforstått. Det har naturligvis aldri vært snakk om «å kjøpe seg ut av en situasjon».

Kvarme opplyser at saken er politianmeldt, og sier han har tillit til politiets behandling av saken. Utover dette ønsker han ikke å kommentere saken.

VG skrev i dag at en kvinne fikk 10 000 kroner fra biskopen etter at en prest angivelig befølte henne.

Tok imot Kvinnen sier til VG at Kvarme ble kjent med påstandene om beføling kort tid etter at de fant sted, for om lag halvannet år siden.

Presten og kvinnen skal ha kjent hverandre i 12 år, gjennom hans rolle som hennes sjelesørger.

Under et besøk hjemme hos kvinnen sommeren 2009 skal presten ha betrodd seg om sine personlige problemer. Kort tid etter skal han ha befølt henne.

Tilbudet om 10 000 kroner til et «rekreasjonsopphold på egnet sted» tok hun imot fra biskopen etter å ha skrevet brev og vært i møte, forteller kvinnen, som legger til at hun var sliten og deprimert og at hun derfor er glad for at hun tok imot pengene.

Uenig Presten ble ifølge VG satt under veiledning. Han nekter for å ha befølt kvinnen.

Sjefredaktør Bernt Olufsen i VG påpeker at avisa ikke har skrevet at Kvarme betalte for taushet.

- Biskopen gir her en fortolkning som ikke stemmer overens med det vi skriver, sier Olufsen til Dagbladet.

- Hovedpoenget i saken er at biskopen ikke har anmeldt dette forholdet som han beskriver som «grenseoverskridende atferd av en prest i en sjelesørgerisk relasjon». Dette mener vi er et forhold som har stor offentlig interesse, sier Olufsen.

SLO OPP KVARME-BETALING: Det er dette oppslaget Kvarme reagerer på. Men han innrømmer at kvinnen fikk penger. Faksimile: VG
SLO OPP KVARME-BETALING: Det er dette oppslaget Kvarme reagerer på. Men han innrømmer at kvinnen fikk penger. Faksimile: VG Vis mer