Kvarme glemte råd fra egen kirke

Kirkeråd er mot dåp for folk uten oppholdstillatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme brukte dåp som argument da han tok telefonen som stoppet utsendelsen av afghanerne. Men på 90-tallet bestemte kirkens øverste råd at folk uten oppholdstillatelse ikke bør døpes.

Rådet ble den gang begrunnet med hensynet til asylsøkeren selv, fordi en person uten oppholdstillatelse utsetter seg selv for fare ved å la seg døpe.

– Dette er et råd som har gått litt i glemmeboka. Kvarme var jo ikke biskop den gangen rådet ble gitt, så det er mulig han ikke var klar over det, sier tidligere leder av bispekollegiet, Finn Wagle.

Ole Christian Kvarme har de siste dagene gått ut med bred støtte til afghanerne som trues med å bli sendt tilbake til hjemlandet. Da han fikk informasjon om at noen av dem hadde konvertert, brakte han det videre til Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda (UNE), som midlertidig stanset utsendelsen.

– Nødvendig telefon

Finn Wagle mener dåpen av de tre afghanerne, som nylig ble utført i Mjøsa av en pastor i Josvakirken, strider mot retningslinjene som Den norske kirke har gått ut med tidligere. Men han vil ikke direkte vurdere Kvarmes rolle i hjemsendelsen.

– Er det ikke litt merkelig at Kvarme ringer og opplyser Sjeggestad om at flere av afghanerne har konvertert, og at de ikke bør sendes hjem på grunn av fare for forfølgelse, uten å nevne det gamle kirkerådet?

– Jo, det kan jeg jo si. Men det var kanskje en telefon som var nødvendig å ta, sier Wagle.

REGELBRUDD: Flere av afghanerne som står i fare for å sendes ut av landet, fikk støtte av biskop Ole Christian Kvarme da de konverterte fra islam til kristendom. Men ifølge Kirkens regler bør ikke folk som ikke har oppholdstillatelse døpes. Foto; Bjørn Langsem
REGELBRUDD: Flere av afghanerne som står i fare for å sendes ut av landet, fikk støtte av biskop Ole Christian Kvarme da de konverterte fra islam til kristendom. Men ifølge Kirkens regler bør ikke folk som ikke har oppholdstillatelse døpes. Foto; Bjørn Langsem Vis mer

Dagbladet prøvde i går gjentatte ganger å komme i kontakt med Kvarme, uten å lykkes.

Nå etterlyser Wagle en debatt for å friske opp hukommelsen til både biskoper og andre i menighetene.

– Debatten bør ta utgangspunkt i det de sa den gang, så må vi reflektere videre ut fra det, sier Wagle.

Tar utfordringen

Han vil ta utfordringen om en intern debatt i Kirken, slik Ap’s innvandringspolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande, ba om i Dagbladet i går. Men samtidig går den tidligere lederen av bispekollegiet til angrep på det han kaller en «slagordsmessig stigmatisering» av afghanerne.

– Jeg reagerer på at afghanerne utsettes for den form for stigmatisering det innebærer å bli beskyldt for å bruke konvertering som virkemiddel for opphold, sier Wagle.

– Men er det ikke uheldig dersom ryktet går om at konvertering er veien til opphold, slik Grande frykter?

– Hvem er det i så fall som sprer dette ryktet? Jeg snakket med pilegrimene i to timer på Hjerkinn. Ingen nevnte et ord om konvertering, hevder biskopen, som stiller seg uforstående til at noen har grunn til å tvile på afghanernes motiver.

– Hvordan reagerer du på Grandes utspill?

– Har han noen reell informasjon til å komme med så krasse utspill? Og i møte med mennesker som er truet på livet finnes det faktisk viktigere anliggender enn å forhindre at «noen tramper på det norske systemet», sier Finn Wagle.

«Dette er et råd som har gått litt i glemmeboka.»

biskop i Nidaros

Finn Wagle,

<B>ARGUMENTERTE MED DÅP: Oslo-biskop Ole Christian Kvarme brukte dåp som argument for å stoppe utsendelsen av afghanerne.
HUSKER RÅDET: Biskop Finn Wagle mener dåpen av afghanerne som nylig ble utført i Mjøsa, strider mot retningslinjene i Den norske kirke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer