- Kvarme ny Oslo-biskop

Vekker sterke reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene er sterke på at regjeringen fredag utnevner Borg-biskop Ole Christian Kvarme til ny biskop i Oslo.

Regjeringen besluttet i forberedende statsråd torsdag at Kvarme skal etterfølge Gunnar Stålsett som Oslo-biskop, melder NRK og TV 2.

Ole Christian Kvarme er omstridt fordi han blant annet er imot å ordinere homofilt samboende prester.

- Dette er en utnevnelse jeg er uenig i, men som jeg bare må ta til etterretning, sier Trond Giske (Ap), tidligere kirkeminister, til NTB.

- Regjeringen hadde et reelt valg, og den gikk for den mest konservative kandidaten. Jeg hadde helst sett at regjeringen valgte en kandidat som ønsker en åpen og bred folkekirke, sier Giske.

- Kraftig tilbakeslag

Oslos byrådsleder Erling Lae (H) er også skuffet.

- Dersom Kvarme utnevnes, forventer jeg en raus og inkluderende kirke i Oslo. På den annen side må vi som egentlig ønsket en annen kandidat vise romslighet tilbake. Byrådet vil ta initiativ til samarbeid med Kvarme på samme måte som med Stålsett, understreker Lae overfor NTB.

Den homofilt samboende Oslo-presten Nils Riedl mener det er et «kraftig tilbakeslag» for Kirken at Kvarme blir ny Oslo-biskop.

- Jeg frykter at Kvarme vil reversere utviklingen i Kirken. Jeg ønsker ham likevel lykke til, og håper vi får mange anledninger til å diskutere og bryne oss på hverandre, sier Riedl, som er spent på hvordan Kvarme som arbeidsgiver vil forholde seg til homofile underordnede.

- Kvarme en god biskop

Forstander ved Menighetssøsterhjemmet Gunnar Prestegård er derimot sikker på at Kvarme vil bli en biskop som Oslos befolkning vil få stor respekt for og bli glad og takknemlig for.

- Jeg er sikker på at Kvarme vil møte Oslos befolkning på en åpen måte, sier han til NTB.

Prestegård mener at mediene har behandlet Kvarme på en utilbørlig måte og bevisst fremstilt ham på en negativ måte.

- Når folk oppdager hvordan Kvarme virkelig er og hva han står for, vil de oppdage at de har fått en flott biskop. Kvarme står for det Bibelen lærer. Det må være basis for enhver prestegjerning å forkynne det Guds ord sier. Det er skriften som er det forpliktende arbeidsgrunnlaget vårt, sier Prestegård til NTB.

En ventet avgjørelse

Utnevnelsen av Kvarme, som har vært biskop i Borg siden 1998, kommer ikke som noen overraskelse. Et flertall i bispekollegiet har innstilt Kvarme på førsteplass. Han har også fått flest stemmer blant prester, proster, andre kirkelig ansatte og menighetsråd som har uttalt seg.

De representative organene Oslo bispedømmeråd og Kirkerådet har gitt regjeringen et klart råd om ikke å utnevne Kvarme.

Ulike syn i regjeringen

Innad i regjeringen har det også vært ulike syn. Kristelig Folkeparti har ønsket seg Kvarme som Stålsetts etterfølger.

Da Stålsett ble utnevnt, valgte KrFs statsråder å ta dissens i regjeringen. I Høyre er det ulike syn, mens Venstre ønsker en mer liberal biskop i hovedstaden enn Kvarme.

Verken Gunnar Stålsett, Kirkerådets leder Thor Bjarne Bore eller Oslo Bispedømmeråds leder Sigrun Møgedal ønsket torsdag kveld å kommentere utnevnelsen overfor NTB.

Bispeutfordrer og prost i Vestre Aker i Oslo, Trond Bakkevig, ønsket heller ikke å kommentere saken. Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) ville heller ikke uttale seg om utnevnelsen.

Ønsket Bakkevig

Blant Oslos innbyggere er det ingen tvil om at Kvarme er uønsket som ny biskop i hovedstaden. I en meningsmåling som ble utført av NRK, ønsket 8 prosent av de spurte Kvarme.

Trond Bakkevig var den kandidaten et flertall på 22 prosent ville ha som Stålsetts etterfølger. Deretter fulgte generalsekretær Helen Bjørnøy i Kirkens Bymisjon med 17 prosent. (®NTB)

UTNEVNES?: Kvarme skal i følge flere medier være den som utnevnes til biskop i Oslo i morgen.