Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvelden 22. juli 2012: Etterlatte får ikke minnes sine kjære på Utøya

Under ettårsmarkeringen for 22. juli får ikke de pårørende være på Utøya på tidspunktet deres kjære ble drept. Da er øya reservert for AUF.

SPLITTER MINNEMARKERING: AUF ønsker Utøya alene på kvelden ett år etter 22. juli. De pårørende får kun besøke øya på formiddagen.  Foto: Uffe Frandsen, Dagbladet
SPLITTER MINNEMARKERING: AUF ønsker Utøya alene på kvelden ett år etter 22. juli. De pårørende får kun besøke øya på formiddagen. Foto: Uffe Frandsen, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På ettårsmarkeringen for 22. juli får de etterlatte besøke øya på formiddagen. De vil få mulighet til å besøke stedene der deres kjære ble drept, men etter hva Dagbladet får opplyst må de forlate øya innen klokka 14.00.

Det provoserer mange pårørende:
- Om dette stemmer, er jeg veldig skuffet. Det var ikke klokka 14 min datter døde. Vi ønsker å minnes vår datter på kvelden da det faktisk er ett år siden hun ble drept, sier Vanessa Svebakk.

Hun er mor til Sharidyn «Sissi» Svebakk-Bøhn (14), den yngste som døde på Utøya.

- Jeg undrer Jarl Robert Christensen mistet datteren Birgitte Smetbak (15) på Utøya. Også han skulle gjerne vært på øya på ettermiddagen og kvelden den 22. juli.

- Jeg tar dette til etteretning, men stiller meg undrende at det ikke blir noen offisiell markering på Utøya for etterlatte på det aktuelle tipspunktet drapene skjedde. Jeg skulle gjerne vært der på det klokkeslettet min datter ble drept, sier han, og forteller at det er tvilsomt at han benytter seg av tilbudet om å besøke øya på formiddagen.

SKULLE GJERNE VÆRT DER: Jarl Robert Christensen mistet datteren Birgitte Smetbak på Utøya. Han sier til Dagbladet at han gjerne skulle vært på Utøya 22. juli i år,  på det aktuelle tidspunktet datteren ble drept . Foto: Privat
SKULLE GJERNE VÆRT DER: Jarl Robert Christensen mistet datteren Birgitte Smetbak på Utøya. Han sier til Dagbladet at han gjerne skulle vært på Utøya 22. juli i år, på det aktuelle tidspunktet datteren ble drept . Foto: Privat Vis mer

- En del familier vil ha det rolig og stille og synes greit med tur ut til Utøya på formiddagen. Andre vil ha en markering på Utøya rundt det aktuelle klokkeslettet drapene skjedde, og markere der da, sier Christensen.

- En delt dag Leder for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann, bekrefter at Utøya deles den 22. juli. Dette har Støttegruppa og AUF blitt enige om, opplyser han.

- Det blir en delt dag. De etterlatte har øya for seg sjøl ei viss tid, og så overtar ungdommene etter det. Vi har kommet til en enighet om at det er sånn det skal være, sier Blattmann til Dagbladet.

Ifølge Blattmann har det ikke kommet noen motforestillinger til denne ordningen.

Ukjent for mange Flere etterlatte Dagbladet har snakket med sier derimot at en slik avtale er ukjent for dem.

- Jeg har ikke fått noen signaler om at noen synes det er dumt at vi deler dagen på denne måten, sier Blattmann.

STOR INTERESSE: Leder for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann tror mange etterlatte vil benytte seg av tilbudet om å besøke Utøya på dagen den 22. juli.
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
STOR INTERESSE: Leder for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann tror mange etterlatte vil benytte seg av tilbudet om å besøke Utøya på dagen den 22. juli. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

- Jeg skulle ønske det ble en felles markering, ikke delt i to. Min datter var del av fellesskapet i AUF på Utøya og vi vil helst minnes henne sammen med de overlevende, sier Svebakk.

- Ikke ferdigstilt AUF-leder Eskil Pedersen sier til Dagbladet at det har vært en dialog mellom Støttegruppa og AUF angående ettårsmarkeringen.

- Vi har sammen kommet fram til rammene for det vi mener blir et godt arrangement 22. juli for alle berørte, skriver Pedersen i en epost.

Han presiserer at programmet for AUFs arrangement for deres medlemmer ennå ikke er ferdigstilt, men sier:

- Vi ønsker en balanse mellom å minnes det som skjedde, og det å se framover. Det skal være et arrangement som også inneholder politikk, kultur og elementer av sommerleir. Utover det henviser vi til støttegruppen for ytterligere kommentarer.

- Rart uansett Blattmann tror mange etterlatte vil benytte seg av tilbudet om å besøke Utøya på formiddagen ett år etter massedrapene.

BLIR RART UANSETT: Heidi Edvardsen fra Sarpsborg mistet sønnen Andreas på Utøya. Hun vil benytte seg av tilbudet om å besøke Utøya  på formiddagen 22. juli i år.-  Jeg har ingen sterke formeninger om å ikke være på Utøya mellom klokka 17.00 og 19.00. Jeg tror det blir noen rare timer uansett hvor man befinner seg, sier hun. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
BLIR RART UANSETT: Heidi Edvardsen fra Sarpsborg mistet sønnen Andreas på Utøya. Hun vil benytte seg av tilbudet om å besøke Utøya på formiddagen 22. juli i år.- Jeg har ingen sterke formeninger om å ikke være på Utøya mellom klokka 17.00 og 19.00. Jeg tror det blir noen rare timer uansett hvor man befinner seg, sier hun. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Jeg regner med at de fleste vil være der, sier han.

Heidi Edvardsen mistet sønnen Andreas (18) på Utøya og er blant dem som vil benytte seg av tilbudet.

- For oss er dette er ålreit løsning. Det skjer så mye lokalt, som vi kan få mulighet til å delta på om kvelden. Jeg har derfor ingen sterke formeninger om å ikke være på Utøya mellom klokka 17.00 og 19.00. Jeg tror det blir noen rare timer uansett hvor man befinner seg, sier Edvardsen til Dagbladet.

SKUFFET: Vanessa Svebakk reagerer på at minnemarkeringen blir delt i to, noe som gjør at de etterlatte ikke får være på Utøya nøyaktig ett år etter at deres kjære ble drept. Foto: Anita Arntzen, Dagbladet
SKUFFET: Vanessa Svebakk reagerer på at minnemarkeringen blir delt i to, noe som gjør at de etterlatte ikke får være på Utøya nøyaktig ett år etter at deres kjære ble drept. Foto: Anita Arntzen, Dagbladet Vis mer
- ENIGE: Eskil Pedersen sier det er enighet mellom AUF og støttegruppa for de pårørende om å dele dagen på Utøya 22. juli 2012.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
- ENIGE: Eskil Pedersen sier det er enighet mellom AUF og støttegruppa for de pårørende om å dele dagen på Utøya 22. juli 2012. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling