<strong>AMMEPRESS:</strong> Ina Bekkevold (26), gravid i sjuende måned, har opplevd det ammepresset barne- og familieminister Audun Lysbakken snakker om. Hun takker Lysbakken for å ha reist debatten. Foto: Melisa Fajkovic.
AMMEPRESS: Ina Bekkevold (26), gravid i sjuende måned, har opplevd det ammepresset barne- og familieminister Audun Lysbakken snakker om. Hun takker Lysbakken for å ha reist debatten. Foto: Melisa Fajkovic. Vis mer

-Kvelende ammemas

Gravide Ina Bekkevold (26) takker barneminister Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Dagbladet lørdag advarte barne- og familieminister Audun Lysbakken (SV) mot ammepress, og sa at mødre må kunne sette jobb foran amming med god samvittighet.

Takk Lysbakken! - Jeg har vært opptatt av dette temaet og snakket om det lenge, så da jeg leste Lysbakkens uttalelser i Dagbladet, sa jeg yess! Endelig! Og artig at det skulle komme fra en mann. Takk Audun, for at du tør å stikke hånda di inn i dette vepsebolet fullt av østrogen og bedrevitenhet, sier Ina Bekkevold til Dagbladet.

Ammestress Lysbakken sier til Dagbladet han har fått enormt mange henvendelser fra kvinner som sier at de er glad for at dette blir sagt høyt. Han understreker at han ikke har bedt noen om å la være å amme.
- Det jeg har sagt til Dagbladet om amming, burde vært ukontroversielt. Jeg forsvarer helsemyndighetenes ammeråd. Jeg vil dessuten styrke kvinners ammerett på jobben. Men jeg ber om at de som velger annerledes enn de som ammer, ikke føler seg mobbet. For mange er det fryktelig vanskelig å få til ammingen. Det er en stressfaktor, sier Lysbakken.

Mine pupper! Ina Bekkevold skal snart føde sitt første barn, og har allerede opplevd det ammepresset Lysbakken snakker om. —Som gravid i syvende måned får jeg ofte intense spørsmål om amming. Det virker som folk vil sjekke at jeg ikke har planer om å skulke unna den viktigste plikten: fullamming.

Når velmenende familiemedlemmer tilbyr seg å kjøpe brystvortekrem, knyter det seg i meg. Kan jeg ikke få bestemme selv? Og egentlig, når jeg kjenner på det, så er dette et stort overtramp mot mine intimitetsgrenser. Det er mitt valg, min kropp og mine pupper! Eller tar jeg feil, spør Bekkevold.

Konkurranse Hun understreker at det er flott at det finnes ammehjelp og god informasjon om amming. —Men jeg orker ikke å få det trykket ned over hodet. Allerede ved 12-ukerskontrollen hos jordmor fikk jeg utdelt ei bok om amming. Jeg syntes det var litt tidlig, det var andre ting jeg var mer opptatt av da. Jeg er selvsagt ikke negativ til amming, og vil amme hvis jeg klarer å få til det. Men det må være et privat valg.

Jeg vil ikke ta imot formaninger og måtte forklare og forsvare meg i alle retninger om mitt valg. Ja, jeg opplever press, moralisme og konkurranse blant mødre.

Moralisme Det er ofte mye moralisme som gjemmer seg bak argumentet om barnets beste. Amming blir et mål og et barometer på vellykkethet. Jeg har sett forskning som forteller at ammepress har mye av ansvaret for fødselsdepresjoner, sier Ine Bekkevold.
- Føler du at amming blir framstilt som en plikt?
- Ja, det føler jeg, og da får jeg litt kvelningsfornemmelser. Man vet at morsmelk er best for barnet, men jeg er selv ikke fullammet, og kan både gå og stå. Jeg sier ikke at jeg ikke vil prøve å amme, jeg vil derimot strekke meg langt for å få det til. Men jeg vil strekke meg så langt som jeg synes det er greit, ikke som andre mener jeg bør.

Dele permisjon Det viktigste blir jo å sørge for at barnet mitt får en best mulig start. Jeg skal ta et halvt års permisjon, så skal samboeren min ta et halvt år. Han gleder seg masse til å være hjemme så lenge med barnet, og jeg vil være aktiv også på andre måter. Min filosofi er at om ikke foreldrene har det bra, så har ikke barnet det heller, sier Bekkevold.

Skammelig KrF-leder Knut Arild Hareide kaller det skammelig at barneminister Lysbakken å prioritere karriere og arbeidsliv foran barnas beste.
- At Hareide mener at det er skammelig av meg å si dette, bekrefter at jeg har rett. Kvinner som vurderer å velge bort ammingen, blir utsatt for et umenneskelig press. Da bør Hareide og andre tenke seg nøye om, sier Lysbakken.


Klikk for innhold

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer