Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvelende hetebølge fortsetter

Minst 40 døde i Europa, i California bryter strømnettet sammen av 46 grader i skyggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens gradestokker i skyggen på Østlandet de siste ukene har vært i nærheten av 30-gradersmerket, har situasjonen de siste dagene blitt livsfarlig fra Spania i sør til Tyskland i nord og på den andre siden av Atlanteren.

Dødelige plussgrader

Minst 40 mennesker har mistet livet i flere europeiske land som følge av den langvarige hetebølgen som meteorologene foreløpig ikke ser noen snarlig ende på. Etter en liten «pause» bestående en del uvær i helga i de verst rammede landene, er temperaturen nå tilbake til godt over 30 grader over store deler av kontinentet, melder nyhetsbyrået AFP.

I Frankrike, der temperaturen nå er ventet å stige utover uka til nærmere 38 grader, er rundt 30 personer døde, blant dem en 15 måneder gammel baby. Skrekkscenarioet for myndighetene er noe som ligner på sommeren 2003, da minst 20 000 i Italia og 15 000 i Frankrike omkom i hetebølgen.

Franske legestudenter og pensjonerte leger blir nå ifølge AFP bedt om å være i beredskap for å hjelpe folk som ikke takler varmen. Flere av ofrene de siste dagene har kollapset på arbeidsplassen eller mens de drev med sport, skriver BBC News.

I forrige uke viste en offisiell temperaturmåling også 36,4 grader i Storbritannia, den varmeste julimålingen noensinne i landet. I Tyskland er deler av flyplassen i Hanover stengt etter at en rullebane praktisk talt smeltet. I Kroatia får varmen skylda for en rekke store skogbranner, og i Nederland har myndighetene opprettet en egen krisetelefon der eldre kan få informasjon om hvordan de beskytter seg mot varmen.

Også i store deler av Spania er det sendt ut advarsler, og nær fire millioner mennesker i faresonen er kartlagt for mulige hjelpetiltak.

Rammer flere stater i USA

STORT NEDKJØLINGSBEHOV: I Paris oppholder mange seg ved elva eller fontener for å dempe den enorme heten. Alle foto: SCANPIX
STORT NEDKJØLINGSBEHOV: I Paris oppholder mange seg ved elva eller fontener for å dempe den enorme heten. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Mange områder i USA og Canada opplever også at værmeldingene nå varsler tresifrede Fahrenheit-temperaturer (over 37 celsius).

I California har hetebølgen der ført til akutt strømkrise på grunn av enormt forbruk knyttet til varmen. I delstaten, som er verdens sjette største økonomi, blir bedrifter oppfordret til å redusere strømbruken i bytte mot lavere pris. Guvernør Arnold Schwarzenegger har beordret statlige etater, lokale myndigheter og universiteter til å kutte forbruket av kilowatt med 25 prosent ved å skru av alt utstyr som ikke er strengt nødvendig for driften, ifølge AP.

Tiltaken så i dag tidlig ut til å ha forhindret «rasjonering» av den tilgjengelige strømproduksjonen, noe som ville ført til at store områder i delstaten til envher tid ville vært uten strøm. I morgentimene i dag norsk tid var minst 70 000 uten strøm, blant annet etter at transformatere har eksplodert eller streiker grunnet påkjenningen, men det er for en bagatell å regne i forhold til såkalte «rullerende black-outs».

I går ble det målt over 46 grader i skyggen i Central Valley i California.

Heten antas å ha vært årsaken til minst 29 dødsfall de siste åtte-ni dagene på den amerikanske vestkysten. Også flere andre stater er rammet av mange dager med ekstrem varme, blant dem Arizona, der temperaturen i går var svært ubehagelige 45,6 grader.

image: Kvelende hetebølge fortsetter
<B>KRITISK:</B> Den røde grafen viser strømforbruket i California, en kraftig økning fra dagen før (blå graf). Kapasiteten er i ferd med å sprenges.
<B>IKKE BARE ILLE:</B> Praktisk talt hele Sentral- og Sør-Europa har svært høye temperaturer i disse dager.
<B>DYRA SLITER OGSÅ:</B> To aper og flere andre dyr i en dyrehage i Hanover har fått isblokker med frukt og grønnsaker for å bli litt kaldere.
<B>STRØMNETTET KNELER:</B> I California var mange titalls tusen mennesker uten strøm i helga, men myndighetene frykter langt verre konsekvenser.