LAMMET AV RØYK:  Tre politimenn går over den røde plass i Moskva. Byen er lammet av kveldene røyk. Foto: AP Photo/Misha Japaridze
LAMMET AV RØYK: Tre politimenn går over den røde plass i Moskva. Byen er lammet av kveldene røyk. Foto: AP Photo/Misha JaparidzeVis mer

Kvelende røyk lammer Moskva

Ber folk stenge dører og vinduer og holde seg inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Moskva er innhyllet i kvelende røyk som siver inn i hus og kontorer. Folk blir bedt om å stenge dører og vinduer og holde seg inne.

Røyken førte fredag til at fly ble omdirigert, mens folk som våget seg ut, bar masker for å unngå å puste inn giftige partikler. Luftforurensningen var fem ganger så høy som normalt i byen, som har 10,5 millioner innbyggere.

- Det føles som om jeg er i et brennende hus som jeg ikke kan komme unna, sier Jenena Petrenko (32) til nyhetsbyrået Reuters. Ettersom apotekene var utsolgt for munnbind, brukte hun et lommetørkle som beskyttelse mot den ubehagelige røyken.

Ubehagelig helg Ifølge meteorologer vil røyken, som også har sivet inn i enkelte metrostasjoner, bli liggende til mandag.

Varmt Samtidig er det fortsatt svært varmt, og temperaturen ble fredag målt til 36 grader i hovedstaden.

På satellittbilder fra NASA kan man se et 3 000 kilometer langt røykbelte som dekker store deler av den europeiske delen av Russland. Og fortsatt er det ingenting som tyder på at de voldsomme skogbrannene nærmer seg slutten. Tvert imot ser det ut til at myndighetene taper kampen mot flammene, til tross for at 160 000 mennesker har vært involvert i slukningsarbeidet.

Frivillige Fredag oppfordret myndighetene frivillige til å melde seg til tjenestene. Samtidig lovet statsminister Vladimir Putin at brannmannskapene skal få bedre utstyr.


52 omkommet Så langt har 52 mennesker omkommet i det som er de verste skogbrannene i Russland på nesten 40 år. 3 500 mennesker er blitt hjemløse, og hele landsbyer med trehus har brent ned til grunnen.

Usikre tall De virkelige tallene over omkomne og materielle skader kan imidlertid være langt høyere. En anonym kilde sier til nyhetsbyrået Interfax at dødsraten i Moskva på grunn av hetebølgen og brannene var 30 prosent høyere enn hva som er normalt i juli.

Moskvas ordfører Jurij Luzkhov har ikke uttalt seg om situasjonen. Ifølge en talskvinne dro han på ferie tidligere i uka.

Russland har også midlertidig stanset all korneksport, noe som har fått kornprisene på verdensmarkedene til å stige kraftig.

Imens forsøker president Dmitrij Medvedev å vise at han bryr seg om alle som er rammet. Fredag besøkte han ambulansepersonell i Moskva.

- Jeg våknet i morges og så meg rundt, det er en forferdelig situasjon. Ha tålmodighet, for jeg håper alt dette vil ta slutt, sa Medvedev. (NTB)

RØDE PLASS:  Moskva er ikke bare rammet av røyk, men også av høye temeraturer. I fredag ble det målt 36 grader i den russiske hovedstaden. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
RØDE PLASS: Moskva er ikke bare rammet av røyk, men også av høye temeraturer. I fredag ble det målt 36 grader i den russiske hovedstaden. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer