Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvelertak, knusing og bortkomne stemmesedler

Ikke alt går på skinner på valgdagen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Når rundt 80 millioner velgere strømmer til valglokalene i dag, er det bare å forvente at ikke alt går som planlagt. Tidligere ble det rapportert om vansker med stemmemaskinene, men adskillig større problemer har rammet både maskiner og mennesker rundt om i USA. Drudge Report, Salon.com - og Dagbladet.no - har samlet noen av de beste/verste historiene fra valget så langt:

Feil stemmesedler: I Florida fant en kvinne ut at de kandidatene hun ønsket å stemme på, ikke sto oppført på stemmeseddelen. Dermed viste det seg at velgerne hadde fått feil stemmesedler, skriver Tv-kanalen Local 6. Hvor stort problemet egentlig er, har ingen oversikt over, men det kan vise seg å få seriøse konsekvenser.

Ble angrepet av valgmedarbeider: En annen velger i Kentucky fikk derimot mer skremmende problemer da han spurte valgmedhjelperen Jeffery Steitz om assistanse. Etter en heftig diskusjon om utfylling av stemmeseddelen, endte stemmegivingen med at Steitz tok kvelertak på mannen og dyttet ham ut døra, skriver AP. Da mannen prøvde å komme inn igjen i valglokalet, ble han kastet ut enda en gang, og det er uklart om han noen gang fikk avgitt stemme.

Gikk amok på stemmemaskin: Tidligere i dag streiket flere av de elektroniske stemmemaskinene i flere delstater. Det er uvisst om det var irritasjon over maskinen, eller noe helt annet, som fikk en mann til å smadre en stemmemaskin i Pennsylvania med en brevvekt. Skjermen på maskinen ble skadet, og det er ikke sikkert om stemmene som ble avgitt på maskinen kan gjenopprettes, melder også AP.

Tok med feil velgerkort: CNN har fanget et minneverdig øyeblikk på video, når guvernør Mark Sanford skal til å avgi sin stemme i South Carolina. Etter lange «hmm» og fomling med lommeboka, kommer det fram at guvernøren har tatt med seg feil valgkort Dermed fikk han ikke avlagt noe stemme i første omgang, men fikk senere et nytt velgerkort.

Avvist av maskinen: TV-kameraer fulgte også Ohio-representant Jean Schmidt da hun skulle avgi stemme for seg selv i en tett kamp for å bli gjenvalgt til Representantenes hus. Men optiske scannere nektet å ta imot stemmen hennes, og med to av tre scannere i valglokalet ute av funksjon, må arbeidere låse inn stemmer som må scannes inn senere, skriver

Dårlig vær: Heftig regn i Ohio har skapt bekymring rundt hvor mange som kommer for å avgi stemme i kveld, skriver Washington Post. Spesielt kampen om senatsplassene er absolutt ikke avgjort i denne staten ennå.

Søker om lengre åpningstider: Demokrater i Colorado og Tennesse har allerede planer om å søke om å holde valglokalene åpne lenger, på grunn av ulike problemer. Mye tyder på at dette ikke er de eneste statene som kommer til å søke om å holde åpent lengre utover valgnatta.

MASKINFEIL: En valgmedarbeider prøver å fikse en av de elektroniske stemmemaskinene som har slått seg vrang, kun ett av problemene som har dukket opp på valgdagen så langt. Foto: Scanpix
MASKINFEIL: En valgmedarbeider prøver å fikse en av de elektroniske stemmemaskinene som har slått seg vrang, kun ett av problemene som har dukket opp på valgdagen så langt. Foto: Scanpix Vis mer
image: Kvelertak, knusing og bortkomne stemmesedler
FEIL VELGERKORT: Guvernør Mark Sanford fikk ikke stemme da han hadde tatt med seg feil velgerkort til stemmelokalet. Men her har han endelig fått det riktige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!