Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- «Kvelningsåpningen» er straffbar

«Sjekkeeksperten» har planlagt kurs i Norge i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Sjekkeeksperten» Julien Blanc og selskapet Real Social Dynamics, som har planlagt et norgesbesøk i januar neste år, har pådratt seg overskrifter verden over, blant annet for et «sjekketriks» hvor han tar rundt halsen til kvinner og hysjer på dem. Blanc har selv lagt ut et bilde av det han kaller «kvelningsåpningen» som skal være tatt i Oslo, da han var her tidligere i år.

Den erfarne bistandsadvokaten Hege Salomon mener «kvelningsåpningen» kan være en straffbar legemsfornærmelse, etter straffelovens § 228.

- Det å ta kveletak rundt halsen til noen, vil helt klart være en legemsfornærmelse, sier Salomon.

- En oppfordring til å begå en slik handling vil også kunne være straffbart.

- Primitiv Blanc har forsvart seg med at han ikke klemmer til, bare «holder», og at han ikke ønsker å skade, men bare sjokkere og skaffe kvinnens oppmerksomhet. Salomon mener det argumentet ikke holder.

- Jeg synes det fremstår som en meget primitiv form for sjekking, og mener det å bruke vold for å skaffe seg damer er selvfølgelig er totalt uakseptabelt og moralsk forkastelig, i tillegg til at det vil være straffbart, sier Salomon.

Vold er i juridisk teori definert som «enhver kraftanstrengelse stor eller liten rettet mot en person».

Hvis noen skulle ønske å kopiere Blancs grep, kan de også risikere å utsette seg selv for fare. Av straffelovens § 228 tredje ledd følger det nemlig at «moderat gjengjeldelse kan være straffritt».

- Det kan være anledning til å slå tilbake i selvforsvar uten å bli straffet, sier bistandsadvokat Salomon.

- Forsøk på humor Blanc har i et intervju med CNN sagt at han ikke lærer bort «kvelningsåpningen», og at målet hans er å «lære menn hvordan de skal få selvtillit til å ta kontakt med kvinner og innlede forhold til dem». Han sa i samme intervju at han beklaget alle han kan ha såret, men at kvelningsbildet fra Oslo «var tatt ut av kontekst».

- Det var et forferdelig forsøk på humor. Det var jenter som jeg hang litt med da jeg var der. Jeg holdt hendene mine rundt halsen deres, men jeg kvalte dem ikke. Det var bare et forferdelig forsøk på humor, jeg ønsket bare å sjokkere dem, sa han i intervjuet.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med Blanc og selskapet hans.

- Misvisende Dagbladet har også vært i kontakt med flere menn som har deltatt på Blancs ulike kurs og seminarer. Flertallet av de Dagbladet har snakket med mener bildet som er tegnet av Blanc i offentligheten er misvisende.

• Vi ønsker fortsatt kontakt med flere som enten har vært på kurs med Blanc eller Real Social Dynamics, som kjenner til ham eller selskapet eller som har annen interessant innspill. Kontakt Dagbladet på 2400@db.no, 24 00 00 00 eller direkte til reporter.

«KVELNINGSÅPNING»: Julien Blanc la ut dette bildet som skal være tatt i Oslo i oktober. Faksimile
«KVELNINGSÅPNING»: Julien Blanc la ut dette bildet som skal være tatt i Oslo i oktober. Faksimile Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media