Kvesser knivene

Lederen for Oslo Kokkeforening, Heidi Meek, kvesser knivene foran meklingen i hotell og restaurant som begynner i dag: - Vi krever 15000 kroner i lønnsøkning, slår hun fast og understreker at streikeviljen er sterk. Heidi Meek (28), leder for Oslo Kokkeforening

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets lønnsoppgjør kan bli det tøffeste på flere år. Når landet flommer over av penger, og lederne håver inn millionlønninger, krever industriarbeidere, lærere og sykepleiere fete tillegg. Blant dem som krever sin andel er ansatte i hoteller og restauranter.

Meklingsfristen for oppgjøret i hotell og restaurant er midnatt natt til fredag i neste uke. Blir ikke partene enige, er det streik i et foreløpig ukjent antall hoteller og restauranter landet over fra fredag morgen. Deretter vil en eventuell streik bli trappet opp. I 1996 var ca. 30 hoteller i streik da den ble avblåst etter 13 dager.

Et av spenningsmomentene i år blir om Fremskrittspartiets landsmøte som skal holdes på Lillehammer neste helg, blir rammet, slik Høyres landsmøte ble det i 1996.

Nei til alle krav

15000 kroner i lønnsøkning til de ansatte i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet vil bringe gjennomsnittslønna opp på ca. 190000 kroner. Det er 90 prosent av industriarbeiderlønn.

Foreløpig har arbeidsgiversida sagt nei til samtlige krav som er framsatt, og har heller ikke kommet med noen tilbud.
Hotell og restaurant er en av arbeidstakergruppene i privat sektor med høyest kvinneandel. Og hvor det er mange kvinner, er lønna gjerne lav. Derfor krever de hotell- og restaurantorganiserte både lavtlønnstillegg og tillegg for kvinnedominert bransje.

Fordi hotell- og restaurantbransjen ikke har lokale oppgjør, men må nøye seg med det sentrale tillegget, og fordi bransjen er så kvinnedominert, vil resultatet kunne bli retningsgivende for oppgjøret i offentlig sektor.

På sultegrensa

Heidi Meek (28) har vært kokk i åtte år og tjener ca. 180000 kroner i året. Det klarer hun så vidt å leve av, fordi hun er enslig, sier hun.

- Hvordan reagerer du på at direktører får både 500000 og mer i lønnstillegg?

- Det er vanskelig å sette ord på det. Jeg kjenner både harme og fortvilelse. Vi som lever på sultegrensa, skal følge moderasjonslinja, mens millionærene får mye mer enn det vi tjener i året. Hvor er logikken? Er det rart at streikeviljen er stor? spør Heidi Meek og tar et par ekstra drag med kniven over slipejernet.