Kvester kvinner som lakkerer negler

Kvinner med lakkerte negler får fingrene kuttet av. Synes leggene deres, blir de offentlig steinet. Å le er forbudt. Ekstremismen til Taliban-regimet går stadig lenger, med kvinner som hovedoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fundamentalistiske muslimske regimet i Afghanistan har denne uka forlenget den allerede lange lista over produkter som er forbudt å importere og å selge.

Blant nykommerne på lista er julekort og andre kort som viser avbildninger av levende vesener, skriver NTB. Begrunnelse: det er uislamsk. Det samme gjelder forbudet mot å høre musikk, se filmer eller leke med drager. Dette skal ifølge den fundamentalistiske ledelsen gi folk mer tid til å be.

- Folk bør bruke tida si i moskeen og lære om bønn. Vi vil reformere samfunnet og gjøre det hundre prosent islamsk, sier Haji Mullah Qualamuddin, talsmann for Taliban.

Regjeringen har gitt ordre om at alle skal be i moskeen fem ganger daglig.

Største ofre

Kvinner er hovedofrene. Ved Talibans maktovertakelse ble moderne, utdannede kvinner sendt tilbake til hjemmet og tvunget til et liv som i realiteten er som i et fengsel.

Ifølge afghansk lovgivning om kvinner kan de:

  • Ikke jobbe utenfor hjemmet.
  • Bare gå ut ifølge med en mannlig slektning. De kan ikke snakke til andre menn, eller la stemmen bli hørt offentlig (og har forbud mot å le) og må derfor ha med en mannlig slektning som kan framføre handlelista i butikken.
  • Bare kle seg i burka, et mørkt, teltliknende plagg som dekker hele kroppen og hodet, med netting foran øynene, slik at de kan se ut. Sminke er forbudt. Kvinner som bryter lovene, risikerer å få kuttet av fingrene. Dersom anklene vises, blir de offentlig pisket.
  • De steines offentlig dersom de har en utenomekteskapelig affære.

Stedsnavn som inneholder noe kvinnelig, blir fjernet, bilder av kvinner i bøker og aviser er forbudt. Kvinnene kan ikke vise seg på verandaen.

Ekstrem gruppe

- Regimet i Afghanistan er en ekstrem gruppe som vil fjerne alt vestlig og skape et puritansk samfunn, sier førsteamanuensis i arabisk ved Universitetet i Oslo, Gunvor Mejdell.

- Det er et grunnleggende syn i islam at kvinner skal beskyttes, men det tas ut i det ekstreme ved å skjule dem for å hindre at de vekker menns begjær.

USYNLIG: Taliban-regimet i Afghanistan nærmest fjerner kvinnene fra samfunnet. De skal ikke synes eller høres.