Kvestet av sin egen ku

TROMSØ: - Kua tok fart og stormet mot meg. Jeg prøvde å komme meg unna, men hadde ikke kjangs. Før jeg viste ordet av det, tok hun meg på hodet og kastet meg opp i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårdbruker Per Jostein Pedersen ble angrepet av sin egen ku. Resultatet ble to operasjoner og langvarig sykemelding.

Pedersen har så vidt begynt å komme seg til hektene etter hendelsen i mars måned.

- Det må ha vært en eller annen hormonforstyrrelse. Kugalskap var det neppe, mener gårdbrukeren, som har 36 kyr på gården sin i Breivik i Skjerstad kommune i Nordland.

Forsøkte å rømme

Det var da kua ble tatt ut av fjøset for å få beskåret klauvene sine at hun slo seg helt vrang. Kua sprang ned mot sjøen, og Pedersen løp etter.

- Da hun fikk øye på meg, sprang hun rett på meg. Første gangen gikk det bra, jeg klarte å holde meg på beina, men da jeg nærmet meg igjen, peilet hun meg inn, satte opp farten til minst 40 km/t, bøyde hodet og kastet meg opp i lufta. Jeg ble borte et lite øyeblikk. Da jeg kom til meg selv, oppdaget jeg at jeg var skamslått, og hadde fått skuldra ut av ledd. Jeg fikk den på plass, og sprang etter kua.

Bøte med livet

Pedersen fant ut at det var tryggest å fortsette jakten på traktor. Da han fikk innhentet kua, gikk hun på ny til angrep. Gårdbrukeren klarte å få styrt kua opp i skogen, slik at hun ikke skulle kunne gå til angrep på andre. Derfra fikk han tilkalt veterinæren, som fikk avlivet det rasende dyret.

- Det endte godt. Jeg kom meg på sykehuset, og kua ligger nå i trygg forvaring i fryseren. Kjøttet var det ikke noe galt med.

Pedersen har aldri hørt om liknende hendelser, men har ikke fått kuangst etter angrepet.

- Jeg ble mer paff enn redd da hun gikk til angrep. Jeg har aldri flyttet meg for ei ku før, sier bonden, som bedyrer at han ikke hadde noe uoppgjort med dyret.