Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kvikk»-barn får oftere klumpfot

Barna til mannskapet som tjenestegjorde om bord på KNM «Kvikk» har en forekomst av klumpfot som er 20 ganger høyere enn i befolkningen ellers, viser en rapport som blir lagt fram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk militærmedisinsk forenings side om Kvikk-saken

Og: Sjøforsvaret: Statens stråleverns rapport om KNM Kvikk

Totalt har dobbelt så mange av barna misdannelser enn det som er vanlig, skriver Bergens Tidende. Statens arbeidsmiljøinstitutt opplyser at man ikke har dokumentert en årsakssammenheng, men avviser heller ikke at forhold om bord har ført til skadene.

«Kvikk»-saken oppsto da to tidligere offiserer som tjenestegjorde om bord på «Kvikk» møttes på ortopedisk avdeling på Haukeland Sykehus. Begge hadde fått et barn med klumpfot, og de satte i gang undersøkelser.

Da saken begynte å rulle våren 1996, fikk Sjøforsvaret melding om et tredje klumpfot-tilfelle knyttet til samme fartøy og periode. Foreldrene til «Kvikk»-barna er overbevist om at barnas misdannelser skyldes elektromagnetisk stråling fra en spesiell radiosender for elektronisk krigføring som var pålassert om bord på missiltorpedobåten.

Kan skjule flere misdannelser

I dag legges rapporten utarbeidet av Statens arbeidsmiljøinstitutt fram i Oslo. Den inneholder ifølge Bergens Tidende beregninger som viser at dobbelt så mange av «Kvikk»-barna har misdannelser som klumpfot, defekt tommelfinger, hofteleddskader, hjertefeil, grå stær, og strukturelle hjerneskader enn det som er vanlig ellers i befolkningen. I tillegg har også noen av barna forsinket utvikling og atferdsproblemer.

To barn døde like etter fødselen. De er utelatt fra ekspertenes «Kvikk»-statistikken, men «Kvikk»-foreldrenes interessegruppe inkluderer dem.

65 av mennene som tjenestegjorde om bord på MTB-en ble senere fedre, og de fikk tilsammen 85 barn. Antallet «Kvikk»-barn med bekreftede misdannelser er elleve. Det reelle tallet er ifølge BT trolig enda høyere. Avisa mener 14 av barna hadde forskjellige medfødte misdannelser.

Dermed har 12-16 prosent av 'Kvikk'-barna misdannelser. De fleste eksperter regner med at 5-8 prosent er en vanlig forekomst i befolkningen ellers.

Professor Lorentz Irgens ved Medisinsk Fødselsregister i Bergen utelukker ikke at 'Kvikk'-saken skjuler en enda større forekomst av misdannelser enn dokumentert. To barn som døde like etter fødselen er fremdeles ikke med i statistikken, og ennå mangler oversikt over hvor mannskapene oppholdt seg om bord og hvem som var mest utsatt for stråling.

Les rapporten om fødselsskader

<B>MISTET TO:</B> Espen Keim (30) fra Søgne ble far til 3 barn etter at han var nestkommanderende på KNM «Kvikk». To av dem er døde og en gutt ble født med misdannelse.