«Kvikk»-rapporten mangelfull

Statens strålevern har liten tro på at en ny gjennomgang av «Kvikk»-saken vil endre de konklusjonene som allerede foreligger. 10 av 85 barn av offiserer som har tjenestegjort om bord på KNM «Kvikk», er blitt født med misdannelser som foreldrene frykter kan skyldes stråling om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strålevernet uttrykker likevel sterk kritikk til deler av rapporten som Sjøforsvaret la fram tidligere i år. Det gjelder blant annet usikkerhet omkring hvem som tjenestegjorde om bord på KNM «Kvikk», samt en oversikt over hvor hyppig slike misdannelser er i befolkningen generelt. Det kom fram da Statens strålevern la fram sin vurdering av «Kvikk»-saken for Sjøforsvaret mandag.

Sjøforsvaret har i en tidligere rapport konkludert med at det ikke er påvist noen sammenheng mellom strålingen om bord på motortorpedobåten «Kvikk» og de medfødte misdannelsene.

Mangler informasjon

- For å kunne vite om hvor stor del av det totale antallet fødte barn som har misdannelser, må vi vite nøyaktig hvem som tjenestegjorde på fartøyet i de aktuelle årene. Det kommer dårlig fram i den foreliggende rapporten, sier direktør Ole Harbitz i Statens strålevern til NTB.

Han peker også på at Fødselsregisterets statistikker over nyfødte med de misdannelser som det er fokusert på i denne saken, ikke er gode nok til å si noe om hva som er gjennomsnittet for slike misdannelser i befolkningen.

- Skal vi arbeide videre med «Kvikk»-saken, må vi derfor anbefale at blant annet disse to punktene utredes bedre, sier Harbitz.

«Kvikk» var utstyrt med ekstra kraftige radiosendere for å forstyrre fiendens radiosamband i en eventuell elektronisk krigføring. Stridsspørsmålet er om de høyfrekvente elektromagnetiske feltene om bord i båten kan ha ført til de medfødte misdannelsene som barn av offiserene fikk.
(NTB)