OMRÅDET: Oversiktsbilde over en del av området ved Søndre Strømfjord på Grønland, hvor tre nordmenn er savnet. En person er funnet omkommet, men ikke identifisert. Foto: LEIFF JOSEFSEN/SCANPIX
OMRÅDET: Oversiktsbilde over en del av området ved Søndre Strømfjord på Grønland, hvor tre nordmenn er savnet. En person er funnet omkommet, men ikke identifisert. Foto: LEIFF JOSEFSEN/SCANPIXVis mer

- Kvikksand er det eneste skumle

Grønland-ekspert om området hvor tre nordmenn er savnet. Nå vurderer politiet å avslutte leteaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): De tre nordmennene Magnar Haarr (24) fra Vigrestad, Tormod Aniksdal (24) fra Vigrestad og Jonas Reiestad (31) fra Nærbø har vært savnet på Grønland siden fredag ettermiddag.

I går kveld ble en person funnet død i ei elv i området hvor politiet søkte etter nordmennene.

Personens identitet er foreløpig ikke klar.

Grønland-kjenning Polfarer og reisearrangør for ekstra eventyrlystne, Sjur Mørdre (47), har krysset Grønland 11 ganger på tvers - 600 kilometer hver gang. Det har vært over isen og på ski, men eventyreren fra Lommedalen er også godt kjent med terrenget der de tre nordmennene er savnet.

- Paradisdalen er et enkelt og oversiktlig terreng.  Og det er ingen som stusser på om erfarne sportsfiskere og turgåere drar avgårde noen dager uten satellittelefon eller VHF-radio. Det er mange sportsfiskere som søker til dette området på denne tiden, sier Mørdre til Dagbladet.

Han er på hytta i Hemsedal og vet ikke hva som kan ha skjedd med de tre nordmennene. Han uttaler seg med generell kunnskap og erfaring fra området.

- Det er ingen isbreer akkurat i fiskeområdene innover dalen. Dermed er det heller ingen fare for å bli overrasket over plutselig flom fra vannlommer under isen, sier Mørdre.

Kvikksandfare Det største faremomentet han kommer på, er kvikksand.

- Du kan risikere å tråkke gjennom enkelte steder ved elvekantene, men ellers er det veldig forutsigbare forhold når det er stabilt vær, slik jeg har forstått at det er nå, sier Sjur Mørdre.

Politiet, som søkte etter nordmennene i hele går kveld, har funnet tre ryggsekker i området. Leteaksjonen har så langt foregått fra helikopter. Nå vurderer politiet å avbryte søket.

- Vi har lett i hele området i to dager. Vi vurderer nå om vi skal erklære letingen for avsluttet, sier Farde Olsen, daglig leder og førstebetjent ved politistasjonen i Søndre Strømfjord (Kangerlussuaq) til Aftenbladet.

SAVNET: De tre turkameratene fra Hå kommune som er savnet på Grønland: fra venstre Jonas Reiestad, Tormod Aniksdal og Magnar Haarr. Foto: PRIVAT OG ÅGE PEDERSEN
SAVNET: De tre turkameratene fra Hå kommune som er savnet på Grønland: fra venstre Jonas Reiestad, Tormod Aniksdal og Magnar Haarr. Foto: PRIVAT OG ÅGE PEDERSEN Vis mer