Kvikksølv truer kloden

Verden lider av akutt kvikksølvforgiftning. Dette problemet må løses, før den globale oppvarmingen - drivhuseffekten - gjør det enda verre, advarer FN-eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kullfyrte kraftstasjoner og søppelforbrenningsanlegg spyr hvert år 1.500 tonn kvikksølv ut i atmosfæren. Det svært giftige stoffet truer både menneske-, dyre- og planteliv, het det i en rapport fra FNs miljøprogram UNEP denne uken.

Kvikksølvet eter seg inn i matvarekjeden, der kvinner og barn er spesielt utsatt for forgiftning. Kvikksølvforgiftning kan skade hjernen og nervesystemet, og føre til synssvikt, skjelving, voldsomme humørsvingninger og hukommelsestap.

«Må handle nå»

- Kvikksølvforurensningen må reduseres. Vi krever øyeblikkelig og effektiv handling fra verdens regjeringer, sa UNEP-sjefen Klaus Töpfer da han mandag la fram UNEPs første rapport noensinne om de verdensomspennende følgene av slik forurensning.

- I årene som kommer, kan situasjonen komme til å gå fra vondt til verre. For når de globale gjennomsnittstemperaturene stiger og kloden altså blir stadig varmere, vil dette bidra til spredningen av kvikksølv, sa Töpfer til pressefolk på en miljøkonferanse i Nairobi.

Asia er verstingen i spredning av kvikksølv fra kraftstasjoner, med Afrika på en god - eller rettere sagt dårlig - annenplass. På verdensbasis spyr for det meste kullfyrte kraftverk hvert år ut mer enn 1.000 tonn kvikksølv til atmosfæren.

Smått ikke godt?

Men nærmere gransking av problemet avslører også at mange miljøvenners favorittordtak «smått er godt» ikke alltid stemmer. For utvinning av gull og andre edelmetaller i liten skala, snarere enn i store gruver, fører også til utslipp av mellom 400 og 500 tonn kvikksølv i året.

En amerikansk studie har vist at omtrent hver 12. amerikanske kvinne har høyere kvikksølvinnhold i kroppen enn det nivået helsemyndighetene betegner som forsvarlig. Følgen kan bli at opp til 300.000 barn kommer til verden med hjerneskader.

Kvikksølv finnes i mange slags varer, fra såpe og kosmetiske kremer via tannplomber til elektroniske apparater og andre industriprodukter. Når slike produkter blir avfall og sendes til forbrenning ved søppelanlegg, kan kvikksølvet bli spydd ut i atmosfæren derfra.

(NTB-Reuters-AFP)