Drap i Bangladesh

Kvinne (19) brent i hjel. 16 dømt til døden

Nusrat Jahan Rafis rektor blant de dømte.

OPPRØRTE LANDET: Drapet på Nusrat Jahan Rafi (19) utløste sterke reaksjoner i Bangladesh. Rettssaken er gjennomført i rekordfart. Foto: Sazzad Hossain / AFP / NTB Scanpix
OPPRØRTE LANDET: Drapet på Nusrat Jahan Rafi (19) utløste sterke reaksjoner i Bangladesh. Rettssaken er gjennomført i rekordfart. Foto: Sazzad Hossain / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

16 personer, inkludert en rektor, er dømt til døden etter at bangladeshiske Nusrat Jahan Rafi (19) ble brent til døde på sin egen skole i april, melder AFP.

Ifølge dommen ble 19-åringen brent på ordre av rektoren, Siraj Ud Doula, fordi hun ikke ville trekke tilbake anklager om seksuell trakassering fra ham.

Konspirasjon

Etterforskningen har avdekket en omfattende konspirasjon for å bringe Nusrat til taushet. De dømte omfatter, i tillegg til rektoren, to lærere, to kvinnelige klassekamerater av henne samt to lokalpolitikere i Bangladeshs statsbærende parti Awami-ligaen.

- INGEN STOR SAK: Tidligere politisjef i distriktet Sonagazi, Moazzem Hossain, slo fast at den seksuelle trakasseringen av Nursrat ikke var noen stor sak. Her ankommer han retten 17. juni; han ble fengslet for å ha lekket videoen av avhøret og mistet jobben. Foto: Monirul Alam / EPA / NTB Scanpix
- INGEN STOR SAK: Tidligere politisjef i distriktet Sonagazi, Moazzem Hossain, slo fast at den seksuelle trakasseringen av Nursrat ikke var noen stor sak. Her ankommer han retten 17. juni; han ble fengslet for å ha lekket videoen av avhøret og mistet jobben. Foto: Monirul Alam / EPA / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg er en rekke lokale politifolk funnet skyldig i å ha samarbeidet med de domfelte ved å spre uriktig informasjon om at 19-åringen begikk selvmord, melder BBC News.

Drapet skjedde i småbyen Feni, ca. 160 km utenfor Bangladeshs hovedstad Dhaka.

Saken vakte stor oppsikt i Bangladesh, der seksuell trakassering er svært utbredt, men også sjelden blir meldt på grunn av trakassering, trusler og vold mot ofrene.

Demonstrasjoner

Store demonstrasjoner ble utløst av drapet. Landets statsminister Sheikh Hasina erklærte at «ingen av de skyldige vil bli spart for rettslig forfølgelse».

SYRESKADD: Nurbanu skilte seg fra mannen da hun oppdaget at han var utro. Noen dager seinere angrep kastet han syre på henne. Video: Green TV Vis mer

Ofte tar rettssaker i saker som dette årevis, mens denne saken har ledet til dom på rekordraske 62 dager.

- Ingen vil slippe unna med drap i Bangladesh, slår aktor Hafez Ahmed fast.

De dømtes forsvarere har varslet anke.

Lurt opp på taket

Det var 27. mars rektoren tilkalte Nusrat til kontoret sitt, og ifølge dommen befølte henne, før hun løp ut. Hun gikk til politiet og anmeldte hendelsen, men den lokale politisjefen, som fikk avhøret filmet, høres i videoen si at «dette ikke er en stor sak».

Politivideoen ble lekket på sosiale medier. Det førte til demonstrasjoner i Feni der deltakerne krevde at rektoren skulle bli løslatt fra varetekt.

Elleve dager seinere, 6. april, ble 19-åringen lurt opp på skolens tak. Der ble hun omringet av fire-fem personer iført burkaer, som forsøkte å presse henne til å trekke anklagene mot rektoren.

Da hun nektet, ble hun dynket med parafin og påtent.

Klarte å flykte

Planen var å få det til å se ut som et selvmord, men Nusrat klarte å flykte ned trappa brennende og skaffe hjelp.

I visshet om at hun var alvorlig skadd - 80 prosent av kroppen ble påført brannskader - fikk hun broren til å filme en erklæring:

- Læreren befølte meg, jeg vil bekjempe denne forbrytelsen til siste åndedrag, sa Nusrat, og navnga flere av angriperne. Hun døde 10. april.

Ifølge en rapport fra den ideelle organiasjonen ActionAid har 80 prosent av bangladeshiske kvinner i tekstilindustrien enten vært vitne til eller blitt utsatt for seksuell vold på jobb.

I etterkant av drapet på Nusrat har myndighetene beordret 27 000 skoler til å opprette komiteer for å forhindre seksuell vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer