Kvinne (19) tiltalt etter sex med 12-åring

Risikerer 15 års fengsel i Krisiansand tingrett for oralsex og samleie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I over ett år skal den 12 år gamle gutten og jenta på 19 hatt et seksuelt forhold. De to bodde hjemme hos foreldrene sine og var naboer på et lite sted i Vest-Agder.

I dag er gutten 15 år, og nå, tre år etter at de to hadde et forhold må kvinnen møte i retten tiltalt for seksuell omgang med barn, skriver Fædrelandsvennen.

- Saken er svært vanskelig, og den har vært en tøff påkjenning for begge parter, sier guttens bistandsadvokat Vegard Bø Bahus til Dagbladet.no.

Ifølge Bahus hadde de to vokst opp sammen i et lite nærmiljø og kjente hverandre godt.

Oralsex og samleie

Det var gutten som fortalte om det seksuelle forholdet til foreldrene. Sammen gikk de til politiet og anmeldte forholdet. Til politiet skal gutten ha forklart at han og jenta hadde samleie og oralsex en rekke ganger i boligene de bodde i.

Anmeldelsen av forholdet kom i 2004. Over to år etter at de seksuelle aktivitetene tok til i 2001-2002. Men det er først nå, fire år senere at det er tatt ut tiltale i saken.

Etterforsket for flere forhold

Politiadvokat og aktor i saken Beate Rullestad-Jansen forklarer hvorfor det har tatt så lang tid å få saken opp for retten.

- Denne saken har vært svært kompleks, og den har involvert andre forhold som også er blitt etterforsket, sier Rullestad-Jansen.

Politiadvokaten kan dermed overfor Dagbladet.no bekrefte at politiet har etterforsket kvinnen for et forhold til en annen mindreårig gutt.

- Den saken er henlagt, sier Rullestad-Jansen.

I rettssaken som kommer opp nå har den tiltalte kvinnen, som nå er blitt 21 år, kun erkjent ett enkelt tilfelle av samleie med gutten.

Samleie skjerper straffen

Når saken kommer opp for Kristiansand tingrett 22.februar står kvinnen tiltalt etter straffelovens paragraf 195, som har en nedre strafferamme på to år. Aktoren har foreløpig ikke tatt stilling til straffeutmålingen i saken.

- Det finnes en rekke formildende omstendigheter omkring den tiltalte, som jeg ikke vil gå inn på, sier Rullestad-Jansen.

Hun nevner jentas unge alder som én formildende omstendighet. Ifølge guttens forklaring under politiavhør skal ikke den seksuelle kontakten vært preget av tvang. Men siden det seksuelle forholdet involverer samleie kan det virke skjerpende på straffeutmålingen.

- Det som er situasjonen er at forholdet involverte samleie. Dermed heves strafferammen til 15 år, sier Rullestad-Jansen.

Berømmer politiet

Guttens bistandsadvokat er positiv til politiets etterforskningsarbeid i saken.

- Jeg berømmer politiet for at de har grepet skikkelig fatt i saken. Dette er en sak som er vanskelig å etterforske, og ofte blir denne type saker henlagt, sier Bahus.

Bahus sier at hans klient har hatt det svært tøft etter at forholdet ble kjent, og at han har måttet søke profesjonell hjelp for å takle traumene han har fått.

- Vi kommer til å kreve økonomisk erstatning i saken, men jeg vil ikke konkretisere en sum, sier Bahus.

Han legger til at det ikke er uvanlig å kreve rundt 100.000 kroner i liknende saker.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet.no å komme i kontakt med kvinnens forsvarer.