ARRESTERT: Fire personer er pågrepet for å forsøke å selge barn over bildedelingstjenesten Instagram. Blant dem var en kvinne på 22 år, som forsøkte å selge sin egen baby. Her er byen Surabaya avbildet, hvor en av de pågrepne ble arrestert. Foto: NTB Scanpix
ARRESTERT: Fire personer er pågrepet for å forsøke å selge barn over bildedelingstjenesten Instagram. Blant dem var en kvinne på 22 år, som forsøkte å selge sin egen baby. Her er byen Surabaya avbildet, hvor en av de pågrepne ble arrestert. Foto: NTB ScanpixVis mer

Salg av barn på Instagram

Kvinne (22) arrestert for forsøk på å selge sin egen baby via Instagram

Skal ha forsøkt å selge 11 måneder gammel baby for 8000 kroner.

Indonesisk politi melder at de har arrestert fire personer mistenkt for å stå bak salg av småbarn på bildedelingstjenesten Instagram, melder BBC.

Blant de fire arresterte skal det blant annet være en 22 år gammel kvinne som skal ha forsøkt å selge sin egen baby, samt en 29 år gammel aksjemegler bosatt i den indonesiske storbyen Surabaya.

En mann er også arrestert på Bali, mistenkt for å skulle kjøpe et av barna som ble tilbudt.

Stoppet salget

Instagram-kontoen skal ha utgitt seg for å være en konto for graviditets-rådgivning og adopteringstjenester. Politiet mener de har beviser for at de drev med handel og salg av småbarn bak kulissene.

Den 22 år gamle kvinnen skal ha vært i avslutningsfasen av å selge sin egen baby på 11 måneder for 15 millioner rupiah, tilsvarende 8000 kroner, da politiet grep inn og stanset handelen.

Kontoen med navnet «Konsultasi Hati Privat» skal ha hatt nærmere 700 følgere, og vært aktiv i nærmere ett år. Nå er imidlertid kontoen deaktivert, og finnes ikke lenger på Instagram.

En talsperson for bildedelingstjenesten forteller til The Guardian at de fjernet profilen så snart de ble klar over hva den inneholdt.

- Sikkerheten for brukerne våre er vår høyeste prioritet. Våre regler sier tydelig at vi ikke støtter noen form for kriminelle handlinger, og at vi ikke aksepterer planlegging av kriminelle handlinger via vår plattform, sier talspersonen.

Ville skjule barnet

På Instagram-kontoen kunne man blant annet finne flere ultralyd-bilder, gravide mødre, og småbarn med ansiktet sensurert.

I et bilde som ble publisert 15. september kunne man blant annet se et bilde av et lite barn, samt informasjon som alder, kjønn og religion. Sammen med bildet var det også en melding som oppfordret eventuelle adoptivforeldre om å ta kontakt.

Politiet skal også ha funnet samtaler mellom kjøper og selger som har foregått på chattetjenesten WhatsApp.

I en samtale skal en kvinne som var sju måneder på vei med graviditeten ha ønsker å finne noen som kunne adoptere babyen hennes, og holde henne skjult de siste to månedene av svangerskapet, slik at familien hennes ikke fant ut av graviditeten. Årsaken var at hun var ugift.

Det er foreløpig ukjent hvordan de fire arresterte personene stiller seg til anklagen.

Metodene forandres

Lederen for Indonesias nasjonale barnevern, Sustano, forteller til CNN at sosiale medier har forandret måten menneskehandlere kommuniserer på.

- Tidligere måtte man møtes for å gjennomføre slike transaksjoner, og det var som regel en mellommann involvert. Nå bruker de andre og mer moderne metoder, som for eksempel Facebook og Instagram, forteller han.

Saken fortsetter under videoen.

ARRESTERT: Den 53 år gamle amerikaneren, bosatt på Filippinene, ble pågrepet i en razzia 20. april. Politiet gjorde store beslag, blant annet 30 harddisker med overgrepsmateriale. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

Sustano forteller at menneskesmuglere gjerne tyr til sosiale medier fordi det er mer effektivt, og det gir mulighet for en direkte kontakt mellom selger og kjøper.

- Dette viser hvordan menneskesmuglerne stadig tilpasser seg nye metoder, og lurer seg rundt systemet. Det er viktig at vi også tilpasser oss, og får tak i dem, uavhengig av hvilke metoder de bruker, sier Amanda Bissex, sjef for barnebeskyttelsen i UNICEF.

Indonesia er en av de største landene for menneskehandlere. UNICEF mener 100 000 barn selges fra landet hvert eneste år, og at mesteparten av disse havner innenfor sex-industrien.

Direktesendte overgrep

I april 2017 kom nok en rystende overgrepssak til overflaten, da Fillipinenes «National Bureuau of Investigation» slo inn døra til 53 år gammel mann bosatt i landet. På innsiden fant de så mye som 30 harddisker fulle av overgrepsmateriale.

På et av soverommene fant de også barneundertøy, barnesko, tau, brukerutstyr til amfetamin, kameraer og håndjern. På veggen hadde noen skrevet «Mamma og pappa elsker meg» og tegnet et knust hjerte ved siden av.

Mannen prøvde seg med en rekke forklaringer. Han hevdet blant annet at han hadde alle slags type filer, at han var schizofren, og at filene må havnet der da en dans mann lånte datamaskinen hans.

Etter hvert som infrastrukturen blir bedre på Filippinene, har også antallet overgrep av denne typen skutt i været.

Øynasjonen i Sørkinahavet har fått høyere internetthastigheter, og bedre forutsetninger for overføring av penger. Dette fører til at stadig flere overgripere bosetter seg i landet.