Kvinne (23) dømt for voldtekt

Kvinnen ble dømt til ni måneders fengsel for å ha voldtatt en 31-årig mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kvinnen var tiltalt for å ha voldtatt en 31-årig mann i en leilighet i Bergen tidlig søndag morgen 4. januar i fjor.

Da mannen våknet opp etter en fest, lå den da 22 år gamle kvinnen oppå ham og utøvde oralsex på ham.

Kvinnens mannlige venn i 40-åra skal ha sittet og sett på. Alle tre hadde drukket alkohol i løpet av kvelden og natta, men ingen var overstadig beruset.

31-åringen følte seg utnyttet og anmeldte episoden da han kom hjem til kjæresten samme natt. Politiet pågrep både kvinnen og hennes venn, men bare kvinnen ble tiltalt.

Funnet skyldig

I dag falt dommen i Bergen tingrett: Kvinnen er dømt til ni måneders fengsel - én  måned mindre enn aktor ba om. Kvinnen må også betale 40 000 kroner i erstatning.


Den 31-årige mannen er lettet over domfellelsen, selv om kvinnens forsvarer allerede har varslet at den vil bli anket.

- Han er svært lettet over å bli trodd, både når det gjelder faktabeskrivelsen og hans reaksjoner, sier bistandsadvokat Roar Vegsund til Dagbladet.no.

- Han har opplevd tida fram til nå som veldig tøff. Det var ikke uventet at en eventuell dom kunne bli anket, så det var han forberedt på, sier Vegsund.

Også påtalemyndigheten sier seg fornøyd med dommen.

- Vi er fornøyde med at dommen er i samsvar med tiltalen. Tingretten har behandlet kvinnen på samme måte som de ville behandlet en mann, sier aktor Jarle Golten Smørdal til Dagbladet.no.Kvinnen var tiltalt etter straffelovens \' 192 - for å «hatt seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen».

- Krenket

I sin prosedyre før helga la statsadvokat Smørdal ned påstand om ti måneders fengsel for kvinnen.

- Hun skal ikke behandles mildere fordi hun er kvinne, sa han.

Kvinnen avviser å ha voldtatt mannen, men for kort tid siden innrømmet hun å ha «tuklet» med ham. Hun nektet lenge for at det var seksuell kontakt mellom de to, men politiet fant DNA fra kvinnens spytt avsatt på fornærmedes kjønnsorgan og i underbuksene hans.

- Jeg følte meg veldig krenket, sa 31-åringen i retten.

- Han har de samme symptomene og reagerer akkurat slik kvinner som utsettes for overgrep gjør, sa bistandsadvokat Roar Vegsund til Bergens Tidende.

Sjelden tiltale

31-åringen krevde 100 000 kroner i oppreisning. Kvinnen nektet på sin side for å ha voldtatt mannen og hevdet han smilte til henne like etterpå.

- Det er blitt en helt absurd situasjon. Jeg hadde aldri trodd det skulle komme til dette, sa hun da rettssaken startet.

Rettssaken i Bergen tingrett var sjelden fordi en kvinne sto tiltalt for voldtekt av en mann. Retten mente også at den store medieoppmerksomheten kunne være formildende, og i domspremissene legges det vekt på at det var liten fare for gjentakelse.

VIL ANKE DOMMEN: Kvinnens forsvarer Per Magne Kristiansen.