Kvinne (23) dopet ned og misbrukt av overlege på Ahus

Lagt inn med kraftig migrene. Fire helsearbeidere mistet autorisasjon i fjor etter å ha forgrepet seg på sine pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En overlege, en sykepleier, en hjelpepleier og en fysioterapeut ble fratatt autorisasjonen i fjor etter å ha misbrukt sine pasienter seksuelt.

Blant disse er en fysioterapeut (60) fra Østfold, som fikk bok etter å ha forgrepet seg på en kvinnelig pasient i fjor. Han mistet autorisasjonen, klaget og fikk den tilbake. Nå jobber han for fullt. 

Statens helsepersonellnemnd fant det bevist at fysioterapeuten har begått overgrep mot tre kvinnelige pasienter, hvor det siste overgrepet skjedde i fjor.

Nemnda tviler ikke på ofrenes forklaringer, men kom likevel til at fysioterapeuten skal få autorisasjonen tilbake etter at Statens helsetilsyn tok den fra ham i juni i fjor.

- Nemnda var i betydelig tvil om tap av autorisasjon. Man valgte å ha tillit til fysioterapeuten, da han i møter ga uttrykk for at han hadde forstått alvoret i saken og hadde innrettet sin virksomhet slik at tilsvarende hendelser ikke ville skje igjen, sier Barbro Andenæs, direktør for sekretariatet i Statens helsepersonellnemnd.

Pasientombudet reagerer
Nå reagerer Pasientombud i Østfold, Hilde Bråthner Johansen, på saken.

- Min erfaring er at det skal veldig mye til før man mister autorisasjonen. Det er underlig at Helsepersonellnemnda gir den tilbake når fysioterapeuten har forgrepet seg, sier Bråthner Johansen.

- Vi mener vilkårene for tilbaketrekking av autorisasjon var til stede, men må rette oss etter Helsepersonellnemnda når den overprøver oss, sier fagsjef og jurist Hanne Knudsen i Statens helsetilsyn.

Norges fysioterapeutforbund vil ikke uttale seg konkret om denne saken, men sier på generelt grunnlag:

—?Det viktigste er at pasientenes trygghet ivaretas. Vi tar dette svært alvorlig, men må forholde oss til avgjørelsen helsemyndighetene tar, sier Elin Engeseth, nestleder i forbundet.

Den 60-årige mannen tar igjen imot pasienter til fysioterapeutpraksisen sin i Østfold.

Overgrepene
Det var i forbindelse med behandling av en kvinnelig pasient i mars 2007 at fysioterapeuten tråkket over streken, ifølge Helsetilsynet.

Da skal han ha massert rumpa og korsryggen til pasienten uten at dette var med i behandlingsopplegget. Mens hun lå på behandlingsbenken, skal han ha gitt henne en klem og deretter ha stukket tunga inn i pasientens munn.

Videre skal han hatt ei hånd på det ene brystet utenpå bh-en og skal ha befølt henne i skrittet utenpå buksa.

Pasienten har forklart politiet at hendelsen var svært ubehagelig og at hun ble redd.

60-åringen har forklart politiet at han liker fysisk berøring og at han klemmer pasienter uansett kjønn og alder.

Han nekter for å ha befølt den aktuelle pasienten. Han innrømmer imidlertid å ha tungekysset henne, men hevder kysset ble gjengjeldt.

Likevel godtok han et forelegg på 12?000 kroner fra påtalemyndigheten i august 2007.

Ifølge Helsetilsynets dokumenter fikk fysioterapeuten en klage mot seg fra en annen kvinnelig pasient i november 2004, der kvinnen hevdet at han kysset henne på panna, kinnet og munnen etter behandling.

Denne saken ble innmeldt til Helsetilsynet i Østfold, men fikk ingen konsekvenser for fysioterapeuten.

Fysioterapeuten ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet, men henviser til sin advokat.

- Min klient har fått igjen autorisasjonen fordi forholdet ikke var alvorlig nok til å begrunne tap av autorisasjon. Etter min oppfatning har det ingen betydning at han på et tidlig tidspunkt vedtok et forelegg, sier advokat Joar Berg Henjum i advokatfirmaet Staff. Han vil ikke kommentere detaljene i saken.

Slik misbrukte de sine pasienter
I alle fire sakene presiserer Statens helsetilsyn at seksualiserte eller seksuelt krenkende handlinger overfor pasienter er et grovt tillitsbrudd og et svik mot pasienten.

Helsepersonell må skille mellom betydningen av å vise pasienter nærhet, støtte og omsorg og det å bruke behandlingsrelasjonen til å tilfredsstille egne behov, heter det i redegjørelsen.

- Vi ser alvorlig på slike saker. Det er helsepersonellet som har ansvar for at seksuelle relasjoner ikke skal inngås. Pasientene befinner seg i et avhengighetsforhold til sin behandler og er derfor ikke likeverdige, sier fagsjef og jurist Hanne Knudsen i Statens helsetilsyn.

Overlege ved Akershus universitetssykehus
Fikk klagesak mot seg i november 2007 etter at psykolog Tordis Tornes, som har behandlet en av hans tidligere pasienter, kontaktet Helsetilsynet i Oslo og Akershus.

Saken gjelder en 18 år gammel kvinne som ble sendt til sykehus med kraftig migreneanfall.

Der ble hun bedøvet og seksuelt misbrukt av overlegen, ifølge Helsetilsynet.

- Jeg merket at legen var i gang med å forgripe seg på meg. Bedøvelsen gjorde at jeg ikke kunne bevege kroppen. Jeg prøvde å komme meg unna, men armene og beina mine var lammet, forteller den nå 23 år gamle kvinnen til Dagbladet.

Statens helsetilsyn tok autorisasjonen fra mannen med umiddelbar virkning i september i fjor og konkluderte med at overlegen utførte et seksuelt overgrep mot pasienten som hun selv ikke var i stand til å avverge.

Kvinnen sliter fortsatt med angst etter overgrepene. Hun er lettet over at overlegen er fratatt autorisasjonen, men hun klarer fortsatt ikke å motta behandling fra mannlige helsepersonell.

- Det sliter på meg å gå i det uvisse. Jeg håper han får den straffen han fortjener, sier kvinnen.

Romerike politidistrikt er ferdige med å etterforske saken, men påtaleavgjørelsen er nå rett rundt hjørnet, ifølge påtaleansvarlig Anne Evenrud.

Psykiatrisk sykepleier ved Sykehuset Østfold HF
Utviklet en privat og seksuell relasjon til en mannlig pasient.

Pasienten var i behandling fra juni 2007 og forholdet utviklet seg rundt juletider samme år.

Pasienten ble akuttinnlagt på psykiatrisk avdeling som følger av dette forholdet, ifølge Helsetilsynet.

Pasienten har forklart at han opplever seg misbrukt av sykepleieren.

I juli i fjor ble sykepleieren oppsagt fra sin stilling. Han mistet autorisasjonen i september i fjor.

Fysioterapeut (60) i Østfold

Ble fradømt autorisasjonen i juni i fjor etter å ha befølt og tungekysset en kvinnelig pasient.

Han er nå i full jobb som fysioterapeut.

Vernepleier jobbet i pleie- og omsorgsavdelingen i Telemark

I 2006 kom en bekymringsmelding fra datteren til en eldre, mannlig tjenestebruker.

46-åringen skal ha tilbudt å hjelpe en tjenestebruker med å onanere, og foreslått at de kunne gjøre dette sammen.

Et halvt år senere kom enda en bekymringsmelding. Denne gang fra legen til en annen eldre, mannlig tjenestebruker.

46-åringen har innrømmet å ha tatt på denne mannen i dusjen, men har forklart Helsetilsynet at det var etter tjenestebrukerens eget ønske. 46-åringen mistet sin autorisasjon i januar i fjor.

- Denne saken er jeg ferdig med. Jeg er ikke interessert i å jobbe i helsevesenet mer, sier vernepleieren til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer