Kvinne (23) lurte døden

KRISTIANSAND (Dagbladet): Klokka 22.30 i går kveld ble den smilende 23-årige kvinnen trillet inn i varmen på akuttmottaket ved Vest-Agder sentralsykehus i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun lurte døden på uforklarlig vis da hun ble liggende med to meter hardpakket snø over seg i halvannen time.

Kvinnen fra Aust-Agder var sammen med to menn og en annen kvinne da hun like etter mørkets frambrudd i går ettermiddag ble feid med av det 150 ganger 100 meter store snøraset som gikk i Stavdalen øst for Valle i Setesdal.

Hun var i sjokk, sterkt medtatt og nedkjølt da en av de 40 frivillige like etter klokka 18.00 fikk øye på en fot langt nede i snømassene. En av mennene ble også tatt av snømassene. Han klarte å dra seg løs på egenhånd.

Dårlig vær

Det meldte seg straks et stort antall frivillige fra et nærliggende hyttefelt. De søkte i den harde snøen med bambuspinner, og klarte å lokalisere kvinnen mens hun fortsatt var i live.

Det ble slått storalarm da meldingen om snøskredet kom klokka 16.45. Et Sea King redningshelikopter fra Sola og Luftambulansens helikopter i Arendal ble straks sendt mot ulykkesstedet. Dårlig vært tvang redningshelikopteret til å snu i lufta, mens luftambulansen ble tvunget ned på Evje.

Det ble deretter besluttet at kvinnen først skulle få behandling på ei hytte. Distriktslegen ble kjørt fire- fem kilometer på snøscooter inn til hytta. Deretter ble kvinnen fraktet i ambulanse landeveien til Kristiansand.

På akuttmottaket ble kvinnen tatt imot av helsepersonell som var klare med varmeputer.

Utrolig flaks

Lensmann Knut Nomeland sier til Dagbladet at han tror kvinnen må ha overlevd det lange oppholdet i snøen fordi hun har ligget i en luftlomme.

- Kvinnen har hatt utrolig flaks. Hun ble funnet ved ei lita bjørk. Det kan ha hjulpet henne med å skaffe litt luft i den hardpakkede snøen, sier Nomeland.

Det ble søkt i området med lavinehunder uten at det ble funnet tegn til flere savnede.

<B>OVERLEVDE:</B> Medtatt, men med et smil rundt munnen, ble den 23 år gamle kvinnen kjørt inn på Vest-Agder sentralsykehus i går kveld.