HØYT SPILL: Mens hun spilte for så mye som 20 000 kroner per kveld på blant annet Forus travbane, skal ansatte på spillestedene ha reagert på at 25-åringen ikke lot seg affisere av store tap. Men pengene var ikke hennes egne, og nå er hun dømt til fire og sju måneders fengsel. Foto: Lars Kristian Aalgaard
HØYT SPILL: Mens hun spilte for så mye som 20 000 kroner per kveld på blant annet Forus travbane, skal ansatte på spillestedene ha reagert på at 25-åringen ikke lot seg affisere av store tap. Men pengene var ikke hennes egne, og nå er hun dømt til fire og sju måneders fengsel. Foto: Lars Kristian AalgaardVis mer

Kvinne (25) rundlurte eldre menn for millioner

Først da politiet fengslet den 25 år gamle stavangerkvinnen for millionsvindel, fikk 84-åringen vite om «kjærestens» ekte identitet. Hun hadde først tømt kontoene til mannens psykisk syke nabo (83).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha innyndet seg med småtjenester og sjarmert de ukjente, 60 år eldre mennene, ba den tillitvekkende unge kvinnen om stadig mer penger - blant annet til sin «kreftsyke mor».

I virkeligheten var 25-åringen storspiller på blant annet Forus travbane utenfor Stavanger. I perioder dukket hun opp flere dager på rad med veska full av femhundrelapper og satset gjerne 20 000 kroner på én kveld.

Etter to rettssaker i Stavanger tingrett er kvinnen nå dømt til totalt fire år og sju måneders fengsel for bedragerier på rundt 2,3 millioner kroner mot tre av ofrene begått de siste fire åra.

- 25-åringen har systematisk utnyttet eldre og svekkede personer. Hun lurte dem for store pengebeløp ved å få dem til å tro at hun var kjæresten deres. Påtalemyndigheten mener det var på sin plass med en skarp reaksjon, sier politiadvokat Sigve Espeland ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

Falsk identitet Bedrageriene av de to eldste mennene startet med «tilfeldige» møter der den tyrkiskfødte kvinnen blant annet opptrådte som avisbud. Det første offeret, en 83-åring, har bipolar lidelse med flere innleggelser bak seg, og bor i en omsorgsbolig i Stavanger. Han hadde over en million kroner på sparekonto før kvinnen kom på døra.

Svindelen skjøt fart da 25-åringen fant ut at mannen i en årrekke hadde prøvd å flørte med en ansatt på nærbutikken uten å få positiv respons. Bedrageren begynte da å utnytte det retten kaller 83-åringens «romantiske forestillingsverden», og gikk inn i rollen som butikkdamen.

Mens 25-åringen lot som hun var hans store kjærlighet i halvannet år, fikk hun ham til å ta ut stadig mer penger. Påskuddene var blant annet «videreutdannelse» i Oslo for å få en bedre jobb i nærbutikken. Hun diktet også opp at hun hadde syke slektninger som trengte penger, at hun var frastjålet penger i utlandet og at hun hadde gjeld til en farlig mann i Stavanger.

I tillegg til å lure offeret til å hente enkeltbeløp på opp til 725 000 kroner i Postbanken, fikk hun også mannen til å øke kredittrammen på brukskontoen sin.

Nabo-ofre Da 83-åringen i praksis var blakk, gikk 25-åringen videre til neste offer. Det var mannen som bodde rett over gangen i omsorgsboligen, en 84 år gammel minstepensjonist.

Kvinnen, som ennå opererte med falskt navn, lurte først fra ham mindre kontantbeløp, men i mars 2010 tok han ut 220 000 kroner i Handelsbanken som gikk rett i lomma på 25-åringen. Allerede dagen etter ble hun med ham til banken for å få ut 350 000 kroner. Men denne gang fattet banken mistanke til det kvinnelige følget og varslet politiet, som tok henne på fersken.

«Du sa at du var glad i meg. Du var ikke glad i meg, men i pengane mine», skrev offeret i et brev til kvinnen mens hun satt varetektsfengslet.

Men så slapp hun ut, og oppsøkte igjen 84-åringen, til tross for at hun var ilagt besøksforbud av politiet. Denne gangen ble han lurt for rundt 470 000 kroner på en snau sommermåned, og så seint som i april i fjor fikk 25-åringen ham til å ta opp et boligkredittlån på 50 000 kroner.

- Det er viktig å hjelpe de unge, sa mannen til bankfunksjonæren.

Da var den svekkede mannen tom for penger, og slet blant annet med å betale sine månedlige donasjoner til veldedighet, ifølge tingretten.

- Det er helt forferdelig. Hun fikk ham til å tømme både spare- og brukskontor for hvert eneste øre. Til slutt måtte han ta opp lån, både i familien og hos banken. Han gråt da han skjønte han var konkurs, og har vært helt på felgen. Nå er han lettet over at hun er fengslet og ikke kan få tak i ham, sier 84-åringens nevø til Dagbladet.

Han forteller at mannens slektninger ikke ante noe om bedrageriet før politiet avslørte det.

- Hun må være utrolig kynisk. Jeg kan ikke begripe at noen kan gjøre noe sånt mot eldre og syke, sier nevøen.

- Manglet forutsetninger Et av de andre ofrene var en mann i 40-åra som bodde hjemme hos foreldrene i Oslo og jobber i en såkalt vernet bedrift. Han ble lokket til Stavanger, men sendt tilbake med nattoget samme kveld med løfter om et langvarig forhold. I månedene som fulgte overførte den trygdede mannen totalt 67 200 kroner til 25-åringen.

- Det kan nok se ut som at ofrene har vært godtroende og naive, men noen av dem har manglet vanlige forutsetninger for å forstå at de ble svindlet. Dette er folk som har krav på et særlig vern, sier politiadvokaten til Dagbladet.

I retten innrømmet 25-åringen at hun på toppen av de verste bedrageriene har hatt kontakt med rundt 30 menn på ulike datingtjenester på nettet og på TV3 tekst-tv. Alle ble lurt til å betale henne «reisepenger» til stevnemøter som aldri fant sted. Politiet skal ha funnet noen av disse transaksjonene på kvinnens kontoutskrifter, men dette ble ikke en del av tiltalen mot henne.

25-åringen har hatt en vanskelig oppvekst, men det ble ikke regnet som særlig formildende av Stavanger tingrett.

«Retten har ved straffutmålingen lagt vekt på at tiltalte kynisk har bedratt en 84 år gammel mann som hadde redusert evne til å motstå slik påvirkning, for å tilfredsstille egne behov for penger til spill», heter det i den siste dommen mot 25-åringen.

- De trodde det var kjærlighet, men ble lurt på det groveste. De var lette ofre på grunn av svekket helse og kanskje ensomhet, sier bistandsadvokat Erik Årstad.

Kvinnens forsvarer, advokat Per Ragnar Holter-Andersen, opplyser at han ikke vil kommentere saken.

- UTNYTTET DE SVAKE: Politiadvokat Sigve Espeland mener den kvinnelige bedragerein gikk målrettet for spesielt svekkede personer. Foto: ENDRE VELLENE
- UTNYTTET DE SVAKE: Politiadvokat Sigve Espeland mener den kvinnelige bedragerein gikk målrettet for spesielt svekkede personer. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer