ANKET SAKEN: Politiadvokat Eli Valheim anket Bergen tingretts avgjørelse i en voldtektssak som var oppe for retten i helga. Lagmannsretten forkastet i går anken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
ANKET SAKEN: Politiadvokat Eli Valheim anket Bergen tingretts avgjørelse i en voldtektssak som var oppe for retten i helga. Lagmannsretten forkastet i går anken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Kvinne (30) anmeldte mann (20) for voldtekt. Politiet siktet kameraten: - Det er grunnlag for erstatning

Mener pågripelsen var feilaktig. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To utenlandske menn, begge 20 år, ble i helgen framstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett. De sto siktet for etterfølgende voldtekter av en kvinne i 30-årene, skriver Bergens Tidende i dag.

Avisa skriver at politiet la til grunn at kvinnen sov eller var så ruset at hun ikke var i stand til å motsette seg de angivelige overgrepshandlingene.


Fortalte om samleie

Kvinnen skal bare ha anmeldt den eldste av mennene, men tingrettsdommer Berit Sangolt mente at bevisene for at han skal ha utført en voldtekt ikke var gode nok.

Han ble dermed løslatt.

Den yngste av de to mennene ble imidlertid videre varetektsfengslet etter at saken var oppe i retten, selv om Bergen tingrett mente at påtalemyndighetens fengslingsbegjæring ikke skulle tas til følge.

Siktede, som her er den yngste av de to, skal selv ha forklart i retten at han og kvinnen hadde samleie i en leilighet før medsiktede kom til stedet. Medsiktede skal ha bekreftet historien, selv om han vektla at han faktisk ikke så at de hadde sex.

Kvinnen selv skal ha benektet at et samleie med siktede fant sted, men hun bekreftet at hun var i leiligheten med siktede og at medsiktede kom til leiligheten en stund etter.

Videre forklarte medsiktede, som anmeldelsen i utganspunktet gjaldt, at han tenkte at han kunne prøve seg, etter at siktede og kvinnen var ferdige med å ha samleie.


Anket tingrettens avgjørelse

Årsaken til varetektsfengslingen av den yngste var at politiadvokat i saken, Eli Valheim, umiddelbart anket tingrettens avgjørelse til langmannsretten.

I kjennelsen fra lagmannsretten står det at påtalemyndigheten i anken la vekt på at det er «skjellig grunn til å mistenke siktede for å ha gjennomført samleie» med kvinnen.

På grunn av anken ble den yngste av mennene sittende i varetekt fram til langmansretten kom med sin avgjørelse.

De forkastet i går anken, og mannen ble dermed løslatt.

Vil kreve erstatning

I kjennelsen fra lagmannretten står det at forsvarer legger vekt på at hans klient ikke er anmeldt av kvinnen.

I tillegg trekkes det fram at kvinnen anmeldte vold i forbindelse med seksuelt overgrep. Hun skal ikke ha anmeldt overgrep i sovende eller bevisstløs tilstand.

- Det var ikke grunnlag for å pågripe min klient. Han er nå renvasket for anklagene som har kommet fra påtalemyndighetene i to rettsinnstanser, sier mannens advokat, Kaj Wigum, til Dagbladet.

Forsvarer understreket til lagmannsretten at kvinnen har omtalt ham som «en venn og en snill gutt». Samtidig påpeker forsvarer at siktede er klar på at han ikke har forgrepet seg på kvinnen.

Nå vil han kreve erstatning på vegne av klienten.

- Det er grunnlag for erstatning, fordi pågripelsen var feilaktig. For ham har det vært en stor påkjenning, sier Wigum.

I sin kjennelse har lagmannsretten sagt seg enig i tingrettens avgjørelse, og de mener at det ikke finnes grunn til fengsling eller mistanke om et alvorlig straffbart forhold.

Politiadvokat Eli Valheim sier at hun registerer at lagmannretten har forkastet anken.

- Saken er ikke ferdig etterforsket og ikke henlagt, sier hun til Dagbladet.