Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvinne (30) har vært slave hele livet

Den ene kvinnen har trolig aldri forlatt huset, sier politiet.

HOLDT SOM SLAVER: Britisk politi har reddet tre kvinner som skal ha vært holdt fanget i dette huset i Lambeth, sør i London. Videograb: Reuters
HOLDT SOM SLAVER: Britisk politi har reddet tre kvinner som skal ha vært holdt fanget i dette huset i Lambeth, sør i London. Videograb: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britisk politi opplyser torsdag ettermiddag at de har reddet tre kvinner som skal ha vært holdt fanget i Lambeth Borough sør i London.

Tre kvinner er reddet ut fra et hus i London der de har vært holdt fanget i lang tid - trolig over 30 år. En mann og en kvinne, begge 67 år gamle, er arrestert i saken.

Fanget hele livet Politiet opplyser også at den ene av kvinnene, har vært i fangenskap hele sitt 30-årige liv. Kvinnen skal sammen med de to andre kvinnene hatt svært begrensede muligheter til å bevege seg.

- 30-åringen har ikke hatt noen normal kontakt med verden utenfor huset, sier politiinspektør Kevin Hyland i London Metropolitan Police.

Politiet fikk også spørsmålet om kvinnen var født i huset.

- Vi er ikke sikre på hvor hun er født, men det virker som om hun har vært holdt i fangenskap i huset hele livet, sier Kavin Hyland.

Traumatisert Kvinnene skal være svært traumatisert, og det har vært en langsom prosess å få dem til å fortelle hva som egentlig har skjedd.

- Klokka 7.30 i morges arresterte vi to personer i 60-årene på en adresse i bydelen Lambeth, sentralt i London. De er mistenkt i en sak knyttet til slaveri, opplyser sjefsetterforsker i avdeling for menneskehandel Kevin Hyland.

Politiet tror ikke at de tre kvinnene er i slekt med hverandre.

- Har de vært seksuelt misbrukt?

- Det er ingen bevis eller holdepunkt for at de er seksuelt misbrukt. Vi er veldig tidlig i etterforskningen og arrestasjonene er ikke gjort på grunnlag av en seksuell hendelse. For øyeblikket er ikke det vårt hovedfokus, sier Kevin Hyland.

Han forteller at etterforskningen startet da politiet ble kontaktet av organisasjonen Freedom Charity i oktober.

- De hadde blitt kontaktet av en kvinne som sa at de var blitt holdt på en adresse i London i over 30 år. Etter videre etterforskning klarte vi å finne fram til huset der de ble holdt, sier han.

- Takket være følsom forhandlinger som ble gjort av organisasjonen ble de tre kvinnene en malaysisk kvinne (69), en irsk kvinne (57) og en britisk kvinne (30) reddet, sier han.

Kvinnene er svært preget av det de har opplevd.

- Alle tre kvinnene var svært traumatisert og ble tatt med til et trygt sted hvor de nå er. De blir tatt vare på at hjelpere med kompetanse på å ta seg av personer med dype traumer. Dette er svært traumatiserte mennesker og det er viktig at vi jobber forsiktig med å få brakt på det rene hva som har skjedd i denne saken.

- Det vi har fått brakt på det rene er at alle de tre kvinnene har vært holdt i denne situasjonen i minst 30 år. De har hatt en form for kontrollert frihet, sier han.

Menneskehandelsavsnittet hos London-politiet har jobbet med mange saker om slaveri og tvangsarbeid.

ETTERFORSKER: Kevin Hyland og politiet i London etterforsker saken der tre kvinner skal ha blitt holdt fanget i et hus i over 30 år. Foto: AFP/NTB Scanpix.
ETTERFORSKER: Kevin Hyland og politiet i London etterforsker saken der tre kvinner skal ha blitt holdt fanget i et hus i over 30 år. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Vi har tidligere hatt saker der folk har blitt holdt i opp mot ti år, men vi har aldri sett noe som nærmer seg alvorlighetsgraden i denne saken, sier Kevin Hyland.

- Fikk tak i telefon Organisasjonen Freedom Charity jobber primært med problematikk knyttet til tvangsekteskap i Storbritannia. 

Den 57 år gamle irske kvinnen skal ha ringt organisasjonen etter at hun så grunnleggeren av organisasjonen Aneeta Prem i et tv-innslag om tvangsekteskap i sommer.

- Jeg tror alle tre så meg på nyhetene og tok en beslutning på grunn av navnet på organisasjonen vår og fordi de hadde sett meg på tv, og det ga dem mot til å ringe, sier Prem til Sky News.

Hun sier hun ikke kan si så mye om detaljene rund dette.

- Men de klarte å komme til telefonen og ringe oss, sier hun.

HER BLE DE FUNNET :  De tre kvinnene ble funnet i det som blir beskrevet som et vanlig hus i en vanlig gate i bydelen Lambeth, sentralt i London. Foto: Google Maps
HER BLE DE FUNNET : De tre kvinnene ble funnet i det som blir beskrevet som et vanlig hus i en vanlig gate i bydelen Lambeth, sentralt i London. Foto: Google Maps Vis mer