Kvinne (30) slapp med halliktiltale

Politiet fikk ikke medhold i siktelse for menneskehandel mot den 30 år gamle kvinnen som drev bordeller på Oslos vestkant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet hadde innstilt på at kvinnen skulle tiltales for menneskehandel, men fikk ikke medhold hos Statsadvokaten. Nå er hun tiltalt for hallikvirksomhet og organisert kriminalitet. I tillegg til den norske kvinnen er en ungarsk kvinne og en italiensk mann tiltalt for å ha drevet luksusbordellene med millionomsetting. Politiet har anslått det samlede utbyttet til vel 11 millioner kroner. Mannen som leide ut lokalet, er også tiltalt. Han skal ifølge politiet ha mottatt en månedsleie på vel 17 000 kroner for et kjellerlokale.

-  Min klient er lettet over at hun ikke ble tiltalt for menneskehandel. Vi har hele tida vært klare på at dette ikke er menneskehandel, sier kvinnens forsvarer Johnny Veum.

Store penger

Dagbladet møtte kvinnen i Bredtveit fengsel i desember. Hun var svært opprørt over at politiet mente hun hadde drevet med menneskehandel. Hun hevder at alle de ungarske kvinnene som jobbet på stedet, var der frivillig.

-  Det stempelet vil jeg ikke ha. Flere av disse kvinnene var vennene mine, sa hun

Dette ble også bekreftet da flere ungarske kvinner ble avhørt i Budapest i januar i år. De forklarte at det var de store fortjenestemulighetene som lokket dem til Norge. Bakmennene skal ha tatt vel 60 prosent av inntjeningen. Enkelte av kvinnene hevdet likevel å ha tjent opptil 30 000 kroner i løpet av en ukes opphold i Norge.

Den norske kvinnen, som er hovedtiltalt i saken, har innrømmet at hun la til rette for prostitusjonsvirksomheten, men hun aviser at hun har hatt en så sentral rolle som det politiet har hevdet. Aksjonen i Norge førte til arrestasjoner i flere andre land, blant annet Danmark og Ungarn.

Avlyttet telefoner

På grunn av den alvorlige siktelsen fikk politiet rettens medhold til å bruke flere utradisjonelle etterforskningsskritt - blant annet omfattende telefonavlytting og hemmelig husransakelse. Forsvarerne i saken mener virkemidlene som er brukt, ikke står i stil med tiltalen. Dagbladet er kjent med at politiet ønsket en siktelse for menneskehandel fordi det er viktig å statuere et eksempel, og for at bakmennene hadde utnyttet at kvinnene var i en økonomisk sårbar situasjon. Statsadvokaten vurderte saken på en annen måte.

-  Tiltalen er i tråd med en del av min klients erkjennelser. Vi er ikke overrasket over at siktelsen for menneskehandel er frafalt. Det har vi hele tida ment har vært galt, sier advokat Henning Hoff Wikborg, som representerer en ungarsk kvinne.

-  Jeg ønsker ikke å kommentere tiltalen, sier politiadvokat Jørn Mejdell Jakobsen til Dagbladet.

TILTALT: Den 30 år gamle kvinnen levde et dobbeltliv. Ingen av hennes nære venner visste at hun jobbet på et bordell. Saken kommer opp for Oslo tingrett mandag 25. april.