Kvinne (32) tatt av ras - døde

Gårdseier etterforskes etter at taket på en bygård i Oslo raste ut og begravde forbipasserende kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En kvinne (32) ble hardt skadet da et stillas og deler av taket i en bygård raste ut i gata i Trondheimsveien i Oslo i går kveld.

Like før midnatt døde den 32-årige kvinnen av hodeskadene hun fikk da hun ble tatt av raset. Det bekrefter Kriminalvakta i Oslo overfor Dagbladet.no.

Kvinnen var fra Sandnes, ifølge Stavanger Aftenblad.

Politiet vil nå etterforske saken med sikte på å finne ut om sikringen av gården har vært tilstrekkelig. Det er i utgangspunktet gårdeier som har ansvaret.

- Huseieren vil bli kontaktet, for å si det slik, sier operasjonsleder Even Jørstad til NTB.

- Føler ansvar

Advokat Johan Kongsvik, som overtok gården fra forrige gårdeier sier til Aftenposten.no at han føler ansvar for ulykken.

- Ja, selvfølgelig. Hvis etterforskningen viser at det er utvist uaktsomhet fra gårdeierens side, så får det komme som det kommer. Men jeg mener det er utført et skikkelig sikringsarbeid. Det er vanskelig å forstå hvordan en stor del av fasaden kunne rase ut, sier Kongsvik.

Dramatisk

Politiet fikk melding om ulykken klokka 18.57, og både politi, brannvesen og lavinehunder var på stedet. Hundene har lett etter eventuelt flere skadde under raset, og det ble også søkt med varmesøkende kamera.

Politiet avkreftet søndag kveld at flere mennesker er truffet av raset. Letearbeidet ble avsluttet kloka 20.00, en drøy time etter raset.

Sperret

Området rundt bygården i Trondheimsveien 6 er avsperret. Om lag 30 meter av fortauet, hele området foran gården, ble dekket av bygningsrestene.

Trondheimsveien er en av hovedveiene i Oslo indre øst, og er tett bebygd med både boliger og butikker.  

- Vi vet at en person har havnet under bygningsmasse som raste fra en bygning i Trondheimsveien, sa operasjonsleder Even Jørstad til Dagbladet.no like etter at bygningen raste ut.

Stod tom etter brann

Det skal ha vært gesimsen over vinduene i øverste etasje på bygården som sammen med stillaset raste ut på gata og traff den tilfeldig forbipasserende kvinnen.

Trondheimsveien nummer 6 er en gammel bygård som står tom grunnet oppussing. Bygården brant i 2003. Brigadesjef Jan Erik Andersen i Oslo brannvesen var søndag kveld på åstedet og fortalte til Aftenposten at sikringsarbeidet etter brannen for tre år siden var mangelfullt utført.

- Frost og vannskader, kombinert med brannskadene, er etter min mening årsak til at gesimskassen raste ut med tragisk resultat. Beklagevis er bygningen blitt stående i vær og vind uten den tilstrekkelige beskyttelse, sa han.

Gårdeieren vil ikke kommentere denne påstanden overfor nettavisa.

- Hørtes ut som snøskred

- Jeg gikk langs Trondheimsveien da det plutselig hørtes ut som et svært snøskred som kom ovenfra bygget, og deler av bygget raste ut. Jeg trodde ikke at noen andre gikk forbi, men tydeligvis var det en person som gikk forbi akkurat da. 

- Jeg forsto det som hun er hardt skadd. Det ligger masse murstein på fortauet. Det hele skjedde veldig plutselig, sa øyenvitne Olav Andresen til Dagbladet.no i går kveld.

<B>OPPRYDDING:</B> Brannvesenet jobber på spreng for å rydde området og sjekke at ikke flere ligger begravd under bygningsmassene i Trondheimsveien i Oslo.
<B>SJOKKERT VITNE:</B> Olav Andresen slapp selv unna det voldsomme raset fra et tak i Trondheimsveien. - Det hørtes ut som et snøskred, forteller han.