SØKTE: Politiet i Trondheim søkte etter Vibeche Sofie Falck Danielsen langs Nidelven før hun ble funnet drept. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SØKTE: Politiet i Trondheim søkte etter Vibeche Sofie Falck Danielsen langs Nidelven før hun ble funnet drept. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Kvinne (36) pågrepet og siktet for drap da hun skulle vitne i retten i Trondheim

Tidligere siktet i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 36 år gammel kvinne er pågrepet og siktet for drap på Vibeche Falck Danielsen (48). Hun skulle vitne i ankesaken tirsdag, men ble pågrepet da hun kom til tinghuset.

Ankesaken fikk en høydramatisk start i Frostating lagmannsrett i Trondheim tirsdag.

Først trakk den 49 år gamle mannen som er tiltalt for drapet i januar i fjor, anken og erkjente drapet. Deretter forklarte han at det var 36-åringen som hogde Danielsen med øks.

- Vi pågrep henne i går, og hun blir fremstilt for varetektsfengsling i dag. Vi vil begjære henne varetektsfengslet i mer enn fire uker, sier politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim til NTB.

Da drapssaken startet i Sør-Trøndelag tingrett i november i fjor, mente aktor at det er et klart bevisgrunnlag for at 49-åringen har begått drap, men at tvilen ligger i om han har gjort det alene.

Årsaken til tvilen gjaldt altså 36-åringen som først var siktet for drap, men saken mot henne ble henlagt etter bevisets stilling i fjor sommer.

Øks Pågripelsen tirsdag kom etter at 49-åringen forklarte i retten at det var den 36 år gamle kvinnen som hadde hogd Falck Danielsen med øks.

- Det var et basketak på soverommet, og hun satt oppå Vibeche. Jeg hjalp med å holde henne fast. Jeg tok fra henne øksa. Jeg syntes det begynte å bli nok. Jeg så da at Vibeche var livløs. Da var det for sent, forklarte mannen ifølge Adresseavisen.

Advokat Morten Furuholmen forsvarer kvinnen.

- Jeg må få snakket med henne om dette, men forholder meg til den forklaringen hun har gitt før, og må bare konstatere at det er ulike forklaringer mellom de to, sier han.Politiadvokat Mette Kollstrøm i Sør-Trøndelag politidistrikt representerer påtalemyndigheten på fengslingsmøtet onsdag ettermiddag.
49-åringens tidligere samboer er funksjonshemmet og bruker rullestol.

Endret forklaring Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ville under sin utspørring av mannen tirsdag vite om dette hemmet henne.

- Hun er sterk, den jenta. Hun satt bak Vibeche, svarte mannen.

- Hvor kom øksa fra, ville Soknes vite.

- Jeg vet ikke, men jeg tok den fra henne og la den i stua, sa 49-åringen.

- Du var taus rundt dette i tingretten. Var det fordi du ikke ville gi forklaring eller ikke husket?

- Jeg husket vel ikke. Jeg har sittet og puslet sammen dette på et vis, sa mannen som har sittet i varetekt siden han ble pågrepet for drapet. Trakk anken I Sør-Trøndelag tingrett visste ikke tiltalte om han hadde drept kvinnen i leiligheten sin i Trondheim i januar i fjor. I desember 2014 ble han dømt til 14 års fengsel for forsettlig drap og likskjending.Han anket over skyldspørsmålet og straffutmålingen.

Saken ble utsatt med over en time tirsdag etter at forsvarer Steinar Wiik Sørvik ba om pause for å snakke med sin klient og aktor. Før retten ble satt, sa lagdommer Jon Kapelrud at han hadde fått en skriftlig erklæring fra tiltalte om at han trakk sin skyldanke.

- Anken om straffutmålingen opprettholdes. Lagmannsretten fortsetter med straffutmålingsanken, sa lagdommeren.Det er satt av seks dager til ankesaken som startet tirsdag. 
(NTB)

DREPT: Vibeche Falck Danielsen.
DREPT: Vibeche Falck Danielsen. Vis mer