Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne (36) sier hun er dømt til 80 piskeslag i Iran. Likevel vil Norge sende henne ut - på kvinnedagen

- Vi er bekymret for at dommen er ekte og at hun dermed blir sendt tilbake til en inhuman straff som er i strid med Norge internasjonale forpliktelser. Pisking er tortur, sier NOAS. 

IRANS LEDER: Ayatollah Ali Khamenei har gjennomført visse liberale reformer i Iran, men kvinner er likevel langt fra likestilt i landet. Foto: AFP PHOTO / KHAMENEI.IR
IRANS LEDER: Ayatollah Ali Khamenei har gjennomført visse liberale reformer i Iran, men kvinner er likevel langt fra likestilt i landet. Foto: AFP PHOTO / KHAMENEI.IR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag på Kvinnedagen 8. mars sendes en iransk kvinne (36) trolig ut av landet og tilbake til hjemlandet Iran, hvor kvinners posisjon er underlagt mannen.

Kvinnen har klaget på vedtaket fra norske myndigheter. Hun hevder å ha en dom på seg for å drikke alkohol og oppholde seg i en bil med menn hun ikke er gift med. Straffen hun sier venter henne i hjemlandet: 80 piskeslag.

Det vil være et brudd på Norges internasjonale forpliktelser å sende en asylsøker tilbake til tortur. Kvinnen har også rettsdokumenter som viser at hun er dømt til pisking for utuktig oppførsel og brudd på sharialov. Mohammad Mostafaei, forfatter og kjent advokat for dødsdømte i Iran, har selv vurdert rettsdokumentene som ekte. Mostafaei er i eksil i Norge har skrevet boka «I skyggen av sharia».

Men norske myndigheter tror verken på eksperten eller kvinnen.

De mener dokumentene er forfalsket, og at kvinnen slettes ikke risikerer 80 piskeslag når hun setter fot i Iran. Derfor har hun heller ikke rett til opphold i Norge.

- Falskt

I vedtaket fra Utlendingsnemda (UNE), datert 22. november 2016, kommer det fram at UNE støtter seg til Den norske ambassaden i Teheran og ikke legger særlig vekt på Mohammed Mostafaeis vurdering.

«Det ble vist til tidligere fremlagt rettsdokument som av Den norske ambassaden i Teheran er vurdert å være falskt», står det i vedtaket Dagbladet har fått innsyn i. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har kjempet kvinnens sak, og argumentert for at tvilen i saken bør komme kvinnen til gode.

Mostafaei hevder å ha funnet en rekke feil og mangler Den norske ambassade i Teherans falsifisering av kvinnens rettsdokumenter, deriblant feilaktig tolkning av iransk lov. Hans kritikk er ikke vektlagt av UNE.

«Hva angår verifiseringsrapporten fra Mostafaei, tillegges den ikke særlig vekt», skriver UNE i vedtaket.

Dagbladet har spurt UNE hvorfor tvilen ikke kommer kvinnen tilgode, slik NOAS ber om, og fått følgende svar fra seksjonssjef Lars Erik Andersen.

«UNE anser dokumentet som falskt fordi det inneholder flere innholdsmessige og juridiske feil. Videre er hennes forklaring om den påståtte rettssaken ikke er i samsvar med alminnelig praksis og regelverk i det iranske rettsvesenet. Ambassaden og dens rådgivere har ingen tilknytning til noen part, og ingen egeninteresse av å uttale seg på den ene eller den andre måten. Mostafaei har på den annen side ikke oppdatert eller presis kunnskap på området», skriver han i epost til Dagbladet.

NOAS frykter piskeslag

Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i NOAS, er redd norske myndigheter er i ferd med å sende en kvinne til pisken i Iran på kvinnedagen.

- Vi er bekymret for at dommen er ekte og at hun dermed blir sendt tilbake til en inhuman straff som er i strid med Norge internasjonale forpliktelser. Pisking er tortur.

- Hvorfor skulle myndighetene ta feil om rettsdokumentet?

- Det er strid om dette dokumentet. Her har to forskjellige fagpersoner uttalt seg, og fattet to forskjellige slutninger. Tvilen bør komme tiltalte til gode. Det er heller ingen grunn til å tro at Mostafaei skulle hjelpe denne kvinnen for å være snill. Jeg opplever hans verifisering som grundig og konkret.

Har sønn i Norge

Kvinnen forlater også sin sønn (12) i Norge. Han har permanent opphold, men siden far også har opphold, hjelper ikke det kvinnens sak. Hun er fraskilt fra barnets far, og UNE mener barnet kan bo hos far.

- Vi mener familiære hensyn alene er nok til at kvinnen burde få bli i Norge. Hensynet til barnet bør veie tungt i denne saken, kommenterer Martinsen i NOAS.

Uttalelser fra helsesøster og skole i guttens hjemkommune, som Dagbladet også har fått tilgang på, viser bekymring for at sønnen skal utvikle traumer som følge av situasjonen. Det slås også fast at det er han som bærer de største konsekvensene i saken.

I sitt avslag har UNE valgt å ikke vektlegge denne vurderingen særlig.

NOAS la tirsdag 7. mars inn en begjæring om omgjøring av utsendelse. Dersom den ikke tas til følge, sendes kvinnen tilbake til Iran 8. eller 9. mars.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media