TATT AV TAKRAS: En kvinne fikk lettere skader etter et takras på Majorstua i dag. Foto: 2400-tipser
TATT AV TAKRAS: En kvinne fikk lettere skader etter et takras på Majorstua i dag. Foto: 2400-tipserVis mer

Kvinne (41) skadet etter takras

Brannvesenet oppfordrer folk til å ha et blikk opp mot hustakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En 41 år gammel kvinne fikk lettere skader etter at hun fikk is i hodet i Sporsveisgata 29 på Majorstuen.

Nødetatene var raskt på stedet etter at de fikk melding om hendelsen klokka 17.13.

- Meldingen gikk ut på at en kvinne hadde fått is i hodet. Kvinnen er lettere skadet og ble tatt hånd om av helsepersonell, sier operasjonsleder Sven-Martin Ege ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Kvinnen er sendt til legevakten. I går ble en mann (24) alvorlig skadet etter at han ble truffet av et takras i Frognerveien. Han ble brakt til Ullevål universitetssykehus og har blitt operert og ligger nå under intensivbehandling. Skadene er alvorlige, men tilstanden er stabil, opplyser sykehuset.

Åtte tilfellerBrannvesenet har sikret stedet, og har i dag rykket ut på åtte lignende oppdrag bare i dag, opplyser vaktkommandør Hans Morten Hansen ved 110-sentralen i Oslo brann- og redningsetat til Dagbladet.

- Det er en overliggende fare for at det kan rase ut overfor deg og meg som fotgjengere. Det er i utgangspunktet gårdeiers ansvar å sikre byggene og de må da ordne med eget utstyr om politiet ikke rekvirerer oss, sier Hansen.

Han forteller at det siden 10. mars har vært daglige oppdrag for å fjerne farlig is og snø fra hustakene i Oslo.

Hansen drar fram Thereses gate på St. Hanshaugen som et skrekkeksempel. Der fikk flere personer småskader da de fikk noe snø over seg, i tillegg til at parkerte biler ble påført skader. NRK melder at frontruten til en av bilene ble knust da en isblokk falt ned.

- Flere gårdeiere har satt ut sperringer og skilt med «fare for takras», men problematikken er at det ikke er alle som gjør det. Oppfordringen fra oss til fotgjengere er å ha et blikk opp mot hustakene, det er stort sett det eneste man kan gjøre, sier Hansen.

Skilt fraskriver ikke ansvar- Er folk nødt til å gå midt i gata for å unngå livsfare, fordi gårdeiere ikke har gjort jobben sin og tatt ansvar?

- Det er vel kjernen i problemet, for det er nok ikke så lurt å gå midt i gata heller fordi man da kan risikere å bli kjørt ned. Det rådet vi kan gi til folk er at man må gå med blikket litt hevet.

Operasjonsleder Sven-Martin Ege understreker at gårdeierne ikke kan fraskrive seg ansvar ved å sette opp «fare for takras»-skilt;

- Skjer det en ulykke, er det ikke godt nok. Rasfaren er trafikketatens ansvar i første omgang, men skjer det skader eller ulykker blir politiet involvert, og vi må etterforske og finne ut grunnen til det som har skjedd, sier Ege.

- Vi må jobbe litt sammen om denne saken, men det hviler veldig mye ansvar på huseierne som faktisk må ta seg bryet med å gå opp på taket og fjerne snø og is, så får fotgjengerne tenke seg litt om når de er ute og går. Folk må tenke seg litt om rundt hvor de går. Det er litt unntakstilstand akkurat nå. Det er litt som å gå i fjellet, sier Ege.

MANN ALVORLIG SKADET: En mann ble i går brakt til Ullevål universitetsykehus med alvorlige skader etter at han ble truffet av et takras i Frognerveien. Tilstanden er stabil etter at han har blitt operert. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MANN ALVORLIG SKADET: En mann ble i går brakt til Ullevål universitetsykehus med alvorlige skader etter at han ble truffet av et takras i Frognerveien. Tilstanden er stabil etter at han har blitt operert. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer