Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne (44) jobbet for Oslo-politiet - siktet for å ha drevet vaskefirma med ulovlig arbeidskraft

En av de to som drev vaskefirmaet som Oslo-politiet slo til mot på tirsdag, har selv hatt flere betalte oppdrag som tolk i politiavhør og rettssaker.

POSERER: Kvinnen (44) står her i midten av bildet. To plasser til høyre for henne står en mannlig slektning av den tidligere mongolske skøyteløperen og politikvinnen Munkhtsetseg Mongolbuu - kvinnen som i Dagblad-intervju har innrømmet å skaffe visum som ble brukt i menneskesmugling. Foto: Privat
POSERER: Kvinnen (44) står her i midten av bildet. To plasser til høyre for henne står en mannlig slektning av den tidligere mongolske skøyteløperen og politikvinnen Munkhtsetseg Mongolbuu - kvinnen som i Dagblad-intervju har innrømmet å skaffe visum som ble brukt i menneskesmugling. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det får Dagbladet bekreftet.

Oslo-politiet siktet på tirsdag et ektepar for å ha drevet et renholdsfirma i Oslo med ulovlig arbeidskraft. Politiet mener åtte mongolske arbeidere har jobbet ulovlig i Norge som renholdere i flere år. Ekteparet satt i avhør tirsdag og onsdag, og må i avhør også i dag. Det er foreløpig uklart hvordan de stiller seg til spørsmålet om straffskyld.

Dagbladet kjenner navnet på selskapet, som står registrert på en etnisk norsk mann (42). Han er gift med en opprinnelig mongolsk kvinne (44).

Dagbladet vet at kvinnen tidligere har hatt flere betalte oppdrag som tolk for både Oslo-politiet og i Oslo tingrett.

Forbindelse til smuglermiljø

Dagbladet avslørte i 2015 at den aktuelle kvinnen hadde forbindelser til et norskmongolsk miljø som hadde smuglet to unge jenter til Norge.

To av Mongolias fremste skøyteprofiler bekreftet da i åpent intervju med Dagbladet at de tilrettela for smugling av jenter til Norge.

De to jentene ble smuglet til Norge med visum som indikerte at de var skøyteløpere. I virkeligheten hadde de aldri gått så mye som en meter på skøyter, derimot forklarte begge jentene til norske myndigheter at de ble utnyttet, utsatt for vold og tvunget til tvangsarbeid.

Til norske myndigheter forklarte Linda at hun ble tvunget til å jobbe gratis som barnevakt – og som vaskehjelp – men hun sa ingenting om hvilke selskaper dette eventuelt skal ha angått.

Politikvinne

Jentene, som Dagbladet har kalt Cathrine og Linda, ble smuglet til Norge i 2012. Cathrine forklarte til UNE, UDI og barnevernet at det var de samme personene som utnyttet begge jentene i Norge. En av disse var den mongolske politikvinnen Munkhtsetseg Mongolbuu, som i 2010 ble dømt for ulovlig opphold i Norge. Hun har i et intervju med Dagbladet innrømmet at hun var med på å skaffe falske visum som ble brukt til å smugle de to jentene til Norge.

Barnevernet leverte anmeldelser for menneskehandel i begge saker. Hos Oslo-politiet ble sakene etterforsket hver for seg - og henlagt.

Linda er datteren til den mongolske politikvinnen - Munkhtsetseg Mongolbuu. Hun fikk først status som antatt offer for menneskehandel, og forklarte seg i detalj om overgrep hun skal ha blitt utsatt for. Oslo-politiet henla saken som intet straffbart forhold.

Tolket flere ganger

Verken Linda eller Cathrine snakket norsk eller engelsk, og måtte derfor ha tolk da de forklarte seg til norske myndigheter. Dagbladet er ikke kjent med hvilken tolk som ble brukt da Cathrine ble avhørt, men i saken til Linda var det den nå 44-årige norskmongolske kvinnen som tolket både hos politiet, hos flyktningorganisasjonen IOM, i fylkesnemnda og hos barnevernet.

Dagbladet avslørte så at kvinnen hadde jevnlig kontakt både med Munkhtsetseg Mongolbuu og med et mongolsk søskenpar, bosatt i Oslo, som er i slekt med henne.

Ifølge Cathrines forklaring til Utlendingsnemnda (UNE) var dette søskenparet sentrale i jentenes liv i Norge.

Politiet var tydelig på at tolkens opptreden var uakseptabel, og at de ikke skulle bruke henne mer. Dagbladet kjenner ikke til at hun ble brukt etter at vaskefirmaet ble opprettet i 2014.

- Dersom en tolk hadde opptrådt slik du beskriver, ville det vært et forhold som hadde medført at tolken ikke ville blitt brukt, sa daværende seksjonssjef i Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt, Audun Kristiansen, til Dagbladet.

Storaksjon

Det var ved 1330-tida i går at politiet i Oslo gikk ut og sa de dagen før hadde pågrepet ti personer i en politiaksjon mot et renholdsbyrå.

Det ble aksjonert mot totalt fire forskjellige adresser. I tillegg til ekteparet fra Oslo, er åtte personer siktet for brudd på utlendingsloven.

Politiadvokat Marianne Aune utelukker ikke at siktelsene i saken vil bli utvidet, men sier det er for tidlig å svare på om det er snakk om menneskehandel. Renholdsfirmaet ble opprettet i 2014, og det er mistanke om at det har vært brukt ulovlig arbeidskraft flere år tilbake i tid, og mistenker at flere hundre kunder har benyttet seg av selskapets tjenester.

- Vi har ennå ikke oversikt over om flere har jobbet der ulovlig på tidligere tidspunkt, men vi utelukker ikke flere pågripelser, sa Aune til Dagbladet i går.

Kvinnens advokat, Marion Haaland i advokatfirmaet Elden, hadde ikke mulighet til å snakke med Dagbladet i formiddag.

- Jeg har nettopp fått dokumentene i saken og vet svært lite. Det er umulig å kommentere dette, sier advokat Ole-Marius Hillestad i Osloadvokatene, som representerer mannen.

Han ønsker ikke å kommentere spørsmålet om straffskyld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!