FORNØYD MED DOMMEN: Førsteadvokat Håvard Kampen, her fotografert sammen med politiadvokat i Kripos Håvar Underland, er fornøyd med dommen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORNØYD MED DOMMEN: Førsteadvokat Håvard Kampen, her fotografert sammen med politiadvokat i Kripos Håvar Underland, er fornøyd med dommen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Kvinne (45) dømt for falsk forklaring i stor Økokrim-sak: Avslørt da Facebook-bilde viste hvor hun var 17. mai

Tiltalte endret forklaring i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 45 år gammel kvinne fra Bærum er dømt til 90 dagers ubetinget fengsel av Oslo tingrett for å ha avgitt falsk forklaring i forbindelse med bedragerisaken mot eiendomsinvestorene Anthony Bratli og Terje Hvidsten.

Kvinnen ble tiltalt etter at hun meldte seg til Økokrim rett før jul i fjor sa at hun hadde snakket med en av meddommerne i rettssaken mot Bratli og Hvidsten. Hun hevdet samtalen hadde skjedd på 17. mai-feiringen på Snarøya skole i 2015, og at meddommeren hadde vært forutinntatt overfor de tiltalte. Kvinnen hevdet at meddommeren hadde sagt at Bratli var utlending og «skyldig uansett», og at «dette var klart fra dag en i retten». Bratli har norsk-kinesisk bakgrunn.

- Riktig med følbar reaksjon

Hvis kvinnen hadde forklart seg sant, ville dommen mot Bratli og Hvidsten trolig ha blitt opphevet, og rettssaken gjennomført på nytt. I stedet ble hun tiltalt for falsk forklaring. Og nå er hun altså dømt. Økokrim er fornøyd med dommen.

- Rettsvesenet er helt avhengig av at folk forklarer seg sant til politiet og retten, og når noen med vilje prøver å sabotere en rettsprosess er det riktig og viktig med en følbar reaksjon, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen til Dagbladet.

Snudde i retten

Da kvinnen møtte i Oslo tingrett tidligere denne måneden, erklærte hun seg uskyldig. Hun sto på at hun hadde møtt meddommeren og at de hadde hatt samtalen, men at hun måtte ha surret med datoer.

Etter at hun ble konfrontert med flere elektroniske spor, snudde hun.

Først ble hun konfrontert med at Facebook-kontoen hennes viste at hun hadde vært på Lom i Gudbrandsdalen 17. mai 2015, og at hun hadde tagget seg selv på et bilde der. Kvinnen sto på sin første forklaring, og sa at hun hadde tagget seg i Lom selv om hun ikke hadde vært der.

Så ble hun spurt av aktor om hvorfor begge betalingskortene hennes var brukt i nærheten av Lom samme dag, sa kvinnen at det kanskje var eks-mannen hennes som hadde brukt dem, siden han bodde i samme område.

Etter lunsj den første rettsdagen endret hun forklaring. Hun la kortene på bordet, sa at hun hadde funnet på hele samtalen med meddommeren og at hun hadde løyet i avhør for å hjelpe Bratli, som hun kjente fordi han tidligere hadde hjulpet sønnen hennes.

- Ville hjelpe

Retten konkluderte med at det aldri hadde vært noen 17. mai-samtale mellom de to kvinnene. De konkluderer også med at bakgrunnen for at hun forklarte seg falskt var omfattende kontakt mellom kvinnen og Bratli i forkant.

- Hele historien tiltalte kommer med er oppkonstruert og uriktig, og formålet med den var at tiltalte ville hjelpe Bratli slik at han ikke kom i fengsel, heter det i dommen.

Kvinnen er dømt til 90 dagers ubetinget fengsel. Advokat Brynjar Østgård, kvinnens forsvarer, opplyser at hun er blitt informert om dommen, og at hun ikke har tatt stilling til om hun vil anke den.

Elleve personer dømt

Økokrim har siden 2008 ment at Hvidsten, Bratli og Christer Tromsdal var med på å selge svenske hoteller til overpris. Inkludert kvinnen som er dømt for falsk forklaring er nå til sammen elleve personer dømt i sakskomplekset.

Hvidsten ble i lagmannsretten dømt til to års fengsel, mens Bratli ble dømt til tre år. Sammen med Tromsdal er de dømt til å betale 21 millioner kroner i erstatning.

Da saken var oppe i lagmannsretten anførte forsvarerne i saken at den ene meddommeren måtte erklæres som inhabil fordi hun skal ha kalt Hvidsten for «søppel» i en samtale med ei venninne, og at hun som følge angivelig rasistiske ytringer på Facebook var inhabil når det gjaldt Bratli fordi han er halvt kinesisk.

De fikk ikke medhold av lagmannsretten den gang, etter at politiet gjorde beslag i en PC hos Hvidsten i forbindelse med en annen straffesak der de fant en logg fra chattetjenesten Viber.

Av loggen framgikk det at Bratli og Hvidsten diskuterte de to meddommerne i saken allerede mens saken var i tingretten, og at de hadde funnet ut at den ene hadde skrevet flere kontroversielle utsagn på Facebook.

- Skal vi avblåse saken for å kjøpe oss litt tid? skrev Hvidsten til Bratli.

De falt, ifølge Økokrims tolkning, ned på å vente med å varsle om uttalelsene til dommen hadde falt, slik at hele dommen kunne oppheves på grunn av inhabilitet.

- Dette kan være trumfkort på opphevelse etterpå, skrev Bratli til Hvidsten.

Da de to ba om å få dommen opphevet, hevdet de at de ble klar over forholdet sommeren 2016. Borgarting lagmannsrett har avvist opphevelsesbegjæringen, fordi de to ikke varslet med en gang da de ble klar over forholdet. Høyesterett forkastet også anken.

Tromsdal snudde

Christer Tromsdal innrømmet for øvrig medvirkning til sju bedragerier da saken kom opp for tingretten i 2015. Før dette hadde han nektet straffskyld.

Hele saken var først oppe i tingretten i 2012, men dommen ble senere opphevet på grunn av en inhabil meddommer. Han ble erklært inhabil etter at naboen hans ble oppsøkt av to torpedoer som tok seg inn gjennom verandadøra til meddommerens nabo med slegge. Naboen skjønte ikke hvorfor de hadde oppsøkt ham.

Etter hvert oppstod det en teori om at torpedoene kunne ha gått feil, og at de egentlig skulle til meddommeren. Han ble kalt inn til avhør, og da sa han at han var kjent med at «de tiltalte har et nettverk i det kriminelle nettverk hvor det også foregår vold», og at to av de tiltalte hadde et ønske om at «saken ikke skal bli gjennomført på enklest mulig måte».

Tromsdal ble senere siktet for å motarbeide rettsvesenet med trusler eller vold i forbindelse med saken.