Kvinne (45) fikk erstatning etter voldtekt i 1977

Tok abort etter overgrep som 13-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

13-åringen ble gravid som følge av voldtekten, Hun tok abort i november samme år.

I januar 2007 søkte kvinnen staten om 200 000 kroner i erstatning for overgrepet.

Kontoret for voldsoffererstatning avslo søknaden høsten 2007.

I oktober samme år anket kvinnen til Erstatningsnemnda for voldsofre, og ble i fjor høst tilkjent 125 000 kroner i erstatning.

Anmeldt i 2008
Saken ble først anmeldt til politiet i januar 2008, og henlagt fordi «skadevolder er ukjent» i august i fjor. Kontoret for voldsoffererstatning avslo søknaden, fordi kvinnen ikke hadde anmeldt voldtekten «uten unødig opphold», som det heter.

Nemnda har gjort et unntak fra regelen om rask anmeldelse, og nemnda slår samtidig fast at kvinnen med en overvekt av sannsynlighet har vært utsatt for en straffbar handling, som omfattes av erstatningsordningen for voldsofre.

Bistandsadvokat Trine Rjukan sier på generelt grunnlag til Dagbladet at det er meget positivt at offeret har blitt tilkjent erstatning, selv om det gikk så lang tid før hun anmeldte voldtekten.

– Mange ofre er redde for ikke å bli trodd, for at overgriper skal utsette dem for represalier eller så ønsker de bare å glemme hendelsen, fordi de føler skyld og skam knyttet til overgrepet.

Ved en lovendring i fjor ble kravet om anmeldelse uten unødig opphold fjernet nettopp på bakgrunn av en større innsikt i ofrenes situasjon, sier Rjukan.

– Det har tidligere vært reist sterk kritikk av kriteriet om rask anmeldelse da man vet at særlig voldtektsofre sliter med å oppfylle dette kravet og at deres rettssikkerhet av den grunn har vært betydelig svekket sammenliknet med ofre for andre type voldssaker, sier Rjukan.

Ble slått
Kvinnen forklarer at hun ble voldtatt i en campingvogn. Hun skal også ha blitt slått av overgriperen.

Etter morens død i 1977 var jenta mer eller mindre under barnevernets omsorg.

Kvinnen har i ettertid slitt med psykiske problemer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer