STORBRANNER: En 46 år gammel kvinne fra Hordaland erkjente mandag straffskyld for flere brannstiftelser i Bergen sentrum i april i fjor. I løpet av ni minutter gikk brannalarmen tre ganger hos brannvesenet i byen. Her vaktsjef i Bergen brannvesen, Leif Linde. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
STORBRANNER: En 46 år gammel kvinne fra Hordaland erkjente mandag straffskyld for flere brannstiftelser i Bergen sentrum i april i fjor. I løpet av ni minutter gikk brannalarmen tre ganger hos brannvesenet i byen. Her vaktsjef i Bergen brannvesen, Leif Linde. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

Kvinne (46) sa seg skyldig i brannstiftelser i Bergen

Tente på flere branner i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 46 år gammel kvinne fra Hordaland erkjente mandag straffskyld for flere brannstiftelser i Bergen sentrum i april i fjor.

I løpet av ni minutter gikk brannalarmen tre ganger hos brannvesenet i byen, melder Bergens Tidende.

Ingen kom til skade i brannene, men de materielle skadene ble store. Det foreløpige anslaget er 22 millioner kroner. Det begynte å brenne i en bygård i Lille Øvregate, Bergen skolemuseum og det fredede kirkebygget St. Jørgen ved Lepramuseet i Bergen 11. april i fjor.

Tiltalte meldte seg til politiet kort tid etter og innrømmet at hun sto bak brannstiftelsene.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Bergen tingrett.

14 millioner Tre av de fem tiltalepunktene er etter den såkalte mordbrannparagrafen i straffeloven, uten at mordbrann-alternativet av bestemmelsen er brukt.

Aktor i saken, statsadvokat Benedikte Høgseth, har tidligere sagt at skadene var store og lett kunne ha blitt enda større.

I tiltalen datert 25. april nedla statsadvokaten påstand om erstatning på til sammen 22 millioner kroner, men tok forbehold om å fremme ytterligere erstatningskrav eller justere de fremsatte kravene.

Erstatningskravene er senere nedjustert til cirka 14 millioner kroner, 6,5 millioner kroner for bygården og 7,6 millioner kroner for kirken, fordi kirkeskadene var mindre enn antatt.

- Psykiatri Forsvarer Linda Tollefsen Eide sa før rettssaken startet mandag, at saken handler mer om psykiatri.

- Min klient har erkjent forholdene og også straffskyld for dem. Men etter vårt syn handler denne saken mer om psykiatri enn om straff, om psykiatrien har fungert eller ikke. De som trenger hjelp, skal få hjelp. I denne saken har ikke psykiatrien fungert, sa hun.

I sitt innledningsforedrag sa aktor at tiltalte allerede fra 20-årene kom i kontakt med psykolog og psykiatri, og at hun fra 2012 har hatt flere innleggelser i psykiatrien.

- Der har hun blant annet uttalt et ønske om å drepe andre mennesker. Sakkyndige har derfor gjort en full judisiell observasjon av henne, og kommet til at det ikke er høy risiko for voldsatferd på lang sikt. Derfor har vi heller ikke bedt om særreaksjon i form av forvaring i denne saken, sa aktor.

(NTB)


KOSTBART: Ingen kom til skade i brannene, men de materielle skadene ble store. Det foreløpige anslaget er 22 millioner kroner. Det begynte å brenne i en bygård i Lille Øvregate, Bergen skolemuseum og det fredede kirkebygget St. Jørgen ved Lepramuseet i Bergen 11. april i fjor. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
KOSTBART: Ingen kom til skade i brannene, men de materielle skadene ble store. Det foreløpige anslaget er 22 millioner kroner. Det begynte å brenne i en bygård i Lille Øvregate, Bergen skolemuseum og det fredede kirkebygget St. Jørgen ved Lepramuseet i Bergen 11. april i fjor. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer