Bahamas:

Kvinne (58) drept av hai i ferieparadis

Den amerikanske kvinnen snorklet med familien da haien gikk til angrep.

ROSE ISLAND: Den lille, uberørte øya utenfor Nassau er et populært sted å snorkle. Foto: Shutterstock
ROSE ISLAND: Den lille, uberørte øya utenfor Nassau er et populært sted å snorkle. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Ifølge ABC News fant hendelsen sted klokka 14 tirsdag denne uka.

Ei 58 år gammel kvinne fra Pennsylvania i USA ble angrepet av en oksehai utenfor øya Rose Island nær Nassau på Bahamas i Karibia.

Kvinnen snorklet i havet sammen med flere familiemedlemmer og cruise-gjester, opplyser politiet.

58-åringen døde av skadene hun ble påført under haiangrepet.

Cruise i Karibia

Familien fra Pennsylvania skal ha vært gjester på cruiseskipet Harmony of the Seas, som eies av det norsk-amerikanske rederiet Royal Caribbean Group.

- En av våre gjester på Harmony of the Seas var på en uavhengig utflukt i Nassau, Bahamas, da hun ble angrepet av en hai. Gjesten døde av skadene på et lokalt sykehus. Royal Caribbean gir støtte og assistanse til gjestens pårørende i denne vanskelige tida, sier cruiserederiet i en uttalelse til ABC News.

Kjent for å være territoriell

Norske Fredrik Myhre er til daglig leder av havteamet i WWF Verdens naturfond. I tillegg er han leder for organisasjonen Hjelp Havets Haier.

Marinbiologen forteller til Dagbladet at en oksehaien er kjent for å være territoriell.

- Oksehaien er en robust hai som kan bli rundt 3,5 meter lang. Den lever i varme farvann nært kysten og har et kraftig bitt. Den er kjent for å kunne forsvare de områdene den lever i dersom den føler seg truet, forklarer Myhre.

HAIEKSPERT: Fredrik Myhre er utdannet marinbiolog og leder til daglig havteamet i WWF Verdens naturfond. Foto: Geir Barstein / WWF Verdens naturfond
HAIEKSPERT: Fredrik Myhre er utdannet marinbiolog og leder til daglig havteamet i WWF Verdens naturfond. Foto: Geir Barstein / WWF Verdens naturfond Vis mer

Samtidig opplyser han om at oksehaien er en av få haiarter som kan veksle på å leve i både saltvann og i ferskvann.

- Den kan på grunn av det også ofte finnes i elvesystemer langt fra kysten.

En jevn trend

Denne sommeren har det vært meldt om flere haiangrep internasjonalt, og både i Australia og USA har flere populære strender vært stengt som følge av haiobservasjoner.

Likevel sier marinbiologen at det ikke er en økning i antall angrep.

OKSEHAI: Ifølge Fredrik Myhre er oksehaien kjent for å være territoriell. Foto: Shutterstock
OKSEHAI: Ifølge Fredrik Myhre er oksehaien kjent for å være territoriell. Foto: Shutterstock Vis mer

- Ser man på statistikken over haiangrep internasjonalt de siste ti åra, så viser de en ganske så jevn trend når det gjelder antall haiangrep. I fjor var det bare 73 uprovoserte haiangrep på verdensbasis, noe som er et forsvinnende lite antall dersom du ser på hvor mange hundretalls av millioner - om ikke milliarder av mennesker - som bruker havet til bading, svømming og ulike former for vannsportaktiviteter hvert år.

Mest utrydningstruede

Avslutningsvis ønsker Myhre å påpeke at haien stort sett ikke er farlig for oss mennesker, men at vi mennesker er utrolig farlige for dem.

- Hvert år fiskes rundt 100 millioner hai, og dette enorme overfiske bidrar til den globale naturkrisen og har ført til at haiene er blant de mest utrydningstruede dyregruppene i havet.

- Haiene har vært her i over 400 millioner år og har formet livet på planeten vår. Vi mennesker er helt avhengig av et sunt og friskt hav for å overleve, og havet er avhengig av sine haier. Vi mennesker er med andre ord avhengige av sunne haibestander verden over. Det er noe å tenke på i det store bildet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer