Kvinne (72) forførte mann (25)

På tross av samtykket sex med 72-åring ble mann (25) idømt seks måneders fengsel for samleiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da den 72 år gamle kvinnen ønsket sex med ekstravakta (25) på bo- og behandlingssenteret, endte seansen med at de to hadde samleie.

I Oslo tingrett er 25-åringen dømt til ubetinget fengsel i seks måneder. 25-åringen er funnet skyldig i å ha misbrukt sin stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold overfor pensjonisten som beboer.

Det var i fjor sommer at 25-åringen hadde samleie med den kvinnelige beboeren. 72-åringen var innlagt på skjermet avdeling på grunn av en psykisk svekkelse.

25-åringen har tilstått, etter at saken ble anmeldt og etterforsket. Påtalemyndigheten innrømmet på denne bakgrunn 25-åringen en strafferabatt på 25 prosent.

Følelser

Ifølge dommen har 72-åringen i ettertid vært plaget av skam og skyldfølelse, men hun har på den annen side ikke hatt negative følelser overfor 25-åringen, som ikke lenger jobber ved institusjonen.

25-åringens forsvarer prosederte på at klientens lovbrudd ikke kunne sies å være særlig grov, fordi det var 72-åringen som tok initiativet til sex.

- 72-åringen har i ettertid heller ikke hatt noe vondt å si om min klient, framholdt forsvareren.

25-åringen er tidligere ustraffet.

Forsvareren anmodet etter dette retten om å vurdere samfunnsstraff for klienten.

Preventivt

Tingretten slår innledningsvis fast at det er uaktuelt å reagere med samfunnsstraff, sjøl om forsvarerens argumenter er tatt hensyn til i dommen.

- 25-åringen framsto som svært angerfull, og jeg anser ikke at det foreligger noen fare for gjentakelse. Det er imidlertid viktig at beboere på institusjoner og deres pårørende kan ha tillit til at oppholdet er trygt.

Seksuell kontakt mellom ansatte og ofte svært sårbare personer vil bære preg av utnyttelse, konkluderer dommeren, som samtidig peker på allmennpreventive hensyn generelt.