Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne (80) frikjent for barmhjertighetsdrap på ektemannen

Hjalp sin dødssyke mann å avslutte livet.

FRIKJENT: Kona ble frikjent for å ha hjulpet ektemannen å dø. Illustrasjonsfoto: Patrick Thomas/NTB Scanpix
FRIKJENT: Kona ble frikjent for å ha hjulpet ektemannen å dø. Illustrasjonsfoto: Patrick Thomas/NTB Scanpix Vis mer

Onsdag ble den 80-årige kvinnen frikjent i retten i Stafford, Storbritannia. Hun sto tiltalt for å ha gitt ektemannen en mulig dødelig dose med piller, melder BBC News.

Ektemannen ble diagnostisert med tarmkreft, som allerede var så langt utviklet at han ikke kom til å overleve. Det var da han bestemte seg for å droppe videre behandling, og at han heller ikke ønsket opplivning om døden skulle inntreffe.

Det var også da han ba på sine knær om at kona skulle hjelpe ham, forteller hun i retten.

- Vi var helt på bølgelengde. Han fortalte meg hva jeg måtte gjøre, sier hun.

- God natt, kjære

Saken er omtalt i flere britiske medier.

Kvinnen fortalte selv i retten at de begge ønsket å avslutte livet, og at de hadde forklart hvorfor i et brev. Det er også førstnevnte poeng som gjør at kvinnen blir frikjent, ifølge flere medier.

De ble imidlertid funnet av familiemedlemmer, og kvinnen overlevde.

Kvinnen fortalte i retten at hun kysset ektemannen på panna, dro et teppe over ham og sa «god natt, kjære». Da hun våknet, var de på sykehuset.

Utenfor rettssalen onsdag, ba et av barna hennes om en lovendring - der hun ber om at Storbritannia tillater aktiv dødshjelp.

- Døende mennesker må ikke tvinges til å lide, slik at de i skjul legger planer eller ber sine elskede om å risikere fengselsstraff for å hjelpe dem, sier hun.

Belastning

Familien uttrykker at de er glade for at kvinnen er frikjent, men de anser likevel hele saken - som har gått over ett og et halvt år - som en belastning.

- Hadde det bare vært slik at det finnes en lov i Storbritannia som tillater aktiv dødshjelp.

Mannen skal også ha snakket om å få aktiv dødshjelp i Sveits, som tillater det. Som i Norge, tillater altså heller ikke Storbritannia aktiv dødshjelp.

Aktiv dødshjelp omfatter assistert selvmord, der pasienten får resept på en dødbringende dose medisin som vedkommende inntar selv, og eutanasi, som innebærer at legen gir pasienten en dødbringende injeksjon.

Medvirkning til selvmord er forbudt etter Straffelovens § 277, med en strafferamme mellom åtte og 21 år. Samtidig har man etter pasientrettighetsloven rett til å si nei til såkalt livsforlengende behandling hvis man er dødssyk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling