<strong>SVENSKE PENGER:</strong> Kvinnen som sparte penger ved å legge unna sedler gjennom et langt liv, fikk trolig ikke stor glede av dem. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix.&nbsp;
SVENSKE PENGER: Kvinnen som sparte penger ved å legge unna sedler gjennom et langt liv, fikk trolig ikke stor glede av dem. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix.  Vis mer

Kvinne (91) sparte opp penger for å leve sine siste dager i luksus - fikk ikke sette dem i banken

Døde i løpet av rettsprosessen i Sverige. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hva skjer hvis du sparer og sparer gjennom livet - uten å sette pengene i banken?

Den 91 år gamle svenske kvinnen hadde gjort nettopp det, men fikk ikke lov til å løse inn pengene i banken da hun til slutt bestemte seg for å bruke de 108 000 kronene hun hadde spart til luksus på livets siste dager.

Det er Aftonbladet som omtaler den spesielle saken, hvor kvinnen først har fått avslag fra den svenske Riksbanken og deretter tapte klagesaken i den svenske Förvaltningsrätten.

Problemet? Kvinnen hadde ikke kvittering som viste hvor pengene kom fra. Da møtte hun ingen nåde fra sentralbankens side, noe hun selv syntes var urettferdig:

- Jag er ikke kriminell og står ikke i strafferegisteret, skrev hun i klagen til Forvältningsrätten i Sverige.

Døde i rettsprosessen

Argumentet hjalp imidlertid ikke 91-åringen, som ifølge den svenske avisa døde i løpet av rettsprosessen.

- Vi tar ikke hensyn til alder, og har dette systemet med kvitteringer uansett hvor gammel man er, sier Ulrika Sandell ved Forvaltningsrätten til Aftonbladet.

- Om man sparer penger på denne måten er det jo umulig å bevise hvor de er fra?, spør avisas journalist.

- Ja, men i dette tilfellet har hun sagt at hun har solgt bil, gull, smykker og klær. Jeg vet ikke om Riksbanken behøver kvittering på hver krone eller bare på en større del, men vi hadde ingenting, sier hun.

- Må dokumenteres

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea mener saken fra Sverige er spesiell, fordi de færreste oppbevarer så store kontantbeløp hjemme i dagens kontantløse samfunn.

Hun sier at bankene generelt er skeptiske til å ta i mot store kontantinnskudd som følge av mistanke om kriminalitet, skatteunndragelse, terrorfinansiering, og lignende.

Også i Norge er det strengt regulert fra myndighetenes side.

Overskrider beløpet du setter inn på konto et visst beløp, må bankene blant annet sende en såkalt hvitvaskingsmelding til Økokrim.

- Hvis man ikke kan dokumentere hvor pengene kan komme fra, blir det problematisk, så tipset er såklart å spare i bank fra starten eller ta vare på dokumentasjon som viser hvor pengene kommer fra, sier Reitan til Dagbladet.

Hun minner om at det også er en egen post i selvangivelsen for oppføring av kontantbeholdning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer