Kvinne begynte å brenne under laseroperasjon

Kvinnen lå på operasjonsbordet for et laserinngrep i underlivet da hun plutselig begynte å brenne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av desember ble kvinnen lagt inn ved Blekingesykehuset i Karlskrona for et laserinngrep i underlivet. Operasjonen så ut til å gå som normalt da det plutselig beygnte å sive røyk fra kvinnens venstre lyske.

Operasjonen ble avbrutt umiddelbart, men da personalet fjernet operasjonslakenet slo det en høy ildflamme mot dem. Ilden ble raskt slukket, men kvinnen hadde fått brannskader på venstre hånd og lår. Fra underlivsinngrepet ble den uheldige svensken sendt direkte til plastisk kirurgi for å bøte på skadene.

Sykehusets egen utredning viser at ulykken oppsto da et laserapparat ble aktivisert ved et uhell. Laserstrålen brant så hull på operasjonslakenet, og til slutt begynte også pasienten å brenne.

- Laserinstrumentet aktiviseres ved en fotpedal, og noen kom borti den, sier overlege Urban Sjöblom til Expressen.

Det har aldri tidligere skjedd at et laserapparat har blitt aktivisert ved et uhell i Sverige. Apparatet som antente kvinnen ser ut som en penn, og er et instrument kirurgen holder i hånden. Laserpennen ble holdt langs siden da ulykken inntraff.

Sykehuset har anmeldt frholdet til den svenske sosialstyrelsen, og sikerheten rundt operasjoner blitt styrket. Laserapparat har blitt utstyrt med en alarm som sier fra når apparatet aktiviseres, og alt brennbart materiale rundt pasientene har blitt tatt bort. Bortsett fra de brennbare kroppsdelene.

john.rasmussen@dagbladet.no

FRYKTET LASER: Politiets laservåpen er fryktet, men en fordel er i hvert fall at laseren ikke antenner biler eller kroppsdeler.