Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne bestilte Paust-aksjon

- Jeg kan bekrefte at det var lovet ut penger for å «aksjonere» mot Anne Orderud Paust (47) i fjor. Dette var velkjent i et torpedomiljø på Oslos vestkant, og at det var en kvinne som kom med tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier en eks-torpedo fra Oslo-området til Dagbladet. Kvinnen skal være navngitt. Han bekrefter på den måten avisas oppslag i går om at en leiemorder kan stå bak likvideringen av Anne Orderud Paust (47) og hennes to foreldre Marie (84) og Kristian Magnus (81) i Sørumsand natt til pinseaften.

Dagbladet vet at en terapeut, som instisterer på å være anonym, sitter på de samme opplysningene, som han har fått av en tidligere torpedo.

Denne eks-torpedoen måtte i terapi, etter at han sjøl ble banket kraftig opp i et internoppgjør før jul i fjor. Nervene slo fullstendig klikk, i tillegg til at han ble påført betydelige fysiske skader. Saken ble aldri politianmeldt.

Skulle skremme

- Kan du gi mer eksakte opplysninger om et mulig anslag mot Orderud Paust?

- Ja, i den forstand at det ikke var snakk om å drepe henne, bare skremme. Jeg forsto det slik at hun skulle gi en advarsel om hva som seinere kunne hende.

- På hvilken måte?

- Nei, det vet jeg ikke, altså hvordan hun skulle skremmes og i hvilken hensikt. Jeg reflekterte aldri over å ta oppdraget. Attentatforsøket med dynamitt under bilen hennes var jo i utgangspunktet ikke farlig. Verre var det kanskje med en propanbeholder som det kom gass ut av i gangen utenfor leiligheten, mener han.

Eks-torpedoen sier at han har brutt med sitt tidligere miljø, men understreker at han fortsatt har både «øyne og ører».

Sammenheng

- Setter du belønningen for å skremme fru Paust i sammenheng med trippeldrapene?

- Ja, sjølsagt, og det forundrer meg veldig at politiet tilsynelatende ikke gjorde det med en gang. Trippeldrapet i Sørumsand kan godt i utgangspunktet ha vært en skremmeaksjon som gikk galt. Et menneske ble drept ved et mistak, og de to andre ble skutt for at de ikke skulle kunne vitne. Det har skjedd før, sier eks-torpedoen.

Politiet ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger, men de mener det er en klar sammenheng mellom attentatforsøkene mot Anne Orderud Paust og hennes avdøde mann, Per Paust, i fjor sommer og trippeldrapet i Sørumsand.

I går morges hadde drapsetterforskerne i Sørum et informasjonsmøte med to etterforskere fra Oslo politidistrikt.

Tett samarbeid

- Vi er fremdeles på et veldig tidlig stadium i etterforskningen, men det vil forbause meg om det ikke er en sammenheng mellom attentatforsøkene og trippeldrapet, sier politiadvokat Tom Danielson ved politiet på Romerike.

Politiinspektør Gunnar Larsen ved Oslo politidistrikt bekrefter at det vil være et meget tett samarbeid mellom politiet på Romerike og i Oslo i tida som kommer.

- Vi kan selvsagt ikke unnlate å se om det er en sammenheng. Jeg vil ikke kommentere hva vi har gjort av etterforskningsskritt etter drapene, sier Larsen.

Politiet i Oslo er fremdeles svært interessert i tips som kan være med på å oppklare attentatforsøkene i fjor sommer. Blant annet etterlyses personer som har kjøpt en bensinkanne lik den som ble brukt i anslaget mot leiligheten til Anne Orderud og Per Paust den 12. august i fjor.

- Vi har sporet opp de fleste som har kjøpt en slik kanne på Statoil-stasjoner i Oslo og Akershus, men det er fremdeles 11 personer som ikke har meldt seg, sier Larsen.