Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne ble henrettet med tre sverdslag på gata i Mekka. Nå er mannen som filmet henrettelsen arrestert

- Systematiske menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har kommet sterke reaksjoner etter at en kvinne ble henrettet med sverd på gata i Mekka i Saudi-Arabia 12. januar i år.

Henrettelsen ble filmet i skjul, og videoen ble publisert på nettet av menneskerettighetsaktivister. Nå er mannen som er mistenkt for å ha filmet henrettelsen arrestert, melder New York Times.

Saudiarabiske myndigheter skal ha sagt at mannen er mistenkt for «cyberkriminalitet».

Ropte at hun var uskyldig Kvinnen som ble henrettet var fra Burma, og var dømt av en «shariadomstol» for å ha drept sin sju år gamle datter. Kvinnen skal ha ropt «jeg drepte henne ikke, jeg drepte henne ikke» mens hun ble holdt nede av det som framstår som politifolk. Hun ble henrettet med tre sverdslag.

- Henrettelser er dessverre vanlig i Saudi-Arabia, da det er en av statene som henretter flest hvert år. Det er også vanlig med offentlige henrettelser, og at det brukes sverd. Slik sett er denne saken dessverre ikke noe enestående eksempel. Det som er uvanlig i denne saken er at det ser ut til å skje på en vei eller en parkeringsplass, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty.

De har lenge advart mot systematiske og omfattende menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia.

- Menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia er ytterst kritisk og har vært det lenge. I tillegg til bruken av dødsstraff er det brudd på alle menneskerettighetsområdene. De har et rettsvesen som ikke er uavhengig, med mange politisk motiverte dommer. Det er omfattende bruk av tortur. Og de slår systematisk ned på frie og kritiske ytringer og menneskerettighetsaktivisme, sier Tin, som også understreker at kvinner diskrimineres systematisk, både i lovverket og i praksis.

Ny pisking utsatt Amnesty har engasjert seg i saken til Raif Badawi, bloggeren og trebarnsfaren som i fjor ble dømt til ti år i fengsel og 1000 piskeslag over 20 uker for å ha «fornærmet islam». En ny pisking av Badawi ble denne uken utsatt. Flere hundre skal ha møtt opp for å bivåne den første piskingen, og den brutale avstraffelsen har skapt sterke internasjonale reaksjoner.

- Det har vært påfallende lite oppmerksomhet rundt de enorme problemene i Saudi-Arabia, og vi har lenge kritisert våre egne myndigheter for å ikke være like prinsipielle overfor dem som andre land. Vi mistenker at det handler om sikkerhetspolitiske og økonomiske interesser. Men nå er det kanskje i ferd med å skje noe, det er blitt vanskelig å se bort fra det som for eksempel skjer med Badawi etter terrorangrepet i Paris. Samtidig som Norge deltar i en allianse mot terroren til IS, blant annet med Saudi-Arabia - som altså på samme vis som IS hugger hodet av folk. Nå begynner det å bli pinlig å ikke si fra, sier Tin.

Det ble i fjor rapportert om 83 henrettelser i Saudi-Arabia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling