- Kvinne ble voldtatt og kastet ut av vindu i andre etasje. Halvannet år seinere kontaktes hun fortsatt av mannen

Politiet beklager: «Vi har ikke hatt kapasitet».

FORSVARER KVINNEN: Vibeke Hein Bæra mener politiet har gjort grove feil i klientens sak. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
FORSVARER KVINNEN: Vibeke Hein Bæra mener politiet har gjort grove feil i klientens sak. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen i 40-åra har vært gjennom en rekke operasjoner etter at hun skal ha blitt voldtatt og deretter kastet ut av andre etasje på et hotell i Østfold natt til 24. juli i fjor. 

Det er gått ett år og fire måneder, men fortsatt er ikke saken ført for retten, om mannen skulle bli tiltalt. Han er siktet for voldtekt og legemsbeskadigelse, men ble løslatt ved siste fengslingsmøte i fjor sommer fordi det ikke var fare for bevisforspillelse. 

- Han ønsket meg «god jul» - Saken har vært ferdig etterforsket i snart et år, men likevel er ikke politiet kommet lenger. Det skjer til tross for at riksadvokaten er helt tydelig i sine føringer om at slike alvorlige volds- og sedelighetssaker skal prioriteres. Men denne saken er bare blitt liggende hos påtalemyndigheten. Det er svært uheldig.

Det sier kvinnens bistandsadvokat, Vibeke Hein Bæra, til Dagbladet.  

- Det er bare tilfeldigheter som har gjort at det ikke er en drapssak, sier hun. 

Seinest før helga anmeldte den fornærmede kvinnen mannen for trusler. 

- Han ringte meg og ønsket meg god jul og kanskje et godt nyttår. Hva mener han med kanskje? sier kvinnen da Dagbladet snakker med henne.

Hun ønsker å være anonym.

-
Han har sendt venneforespørsel til datteren min på Facebook og han har ringt sønnen min og truet ham med at han ikke har lenge igjen å leve. Han tar kontakt helt ut av det blå, og første gangen han gjorde det var i januar, sier hun.

Østfold-kvinnen sier hun siden episoden natt til 24. juli i fjor har levd i frykt fordi mannen ikke er stilt for retten.

- Redd for andre kvinner Hun forteller at hun våknet opp på sykehuset i Fredrikstad etter hendelsen. Hun husker lite av det som skjedde.

- Kanskje er det fordi jeg ikke vil huske. Han tok ikke et nei for et nei. Det ble funnet blod på rommet, og så var jeg visstnok naken da jeg ble funnet på bakken, sier hun.

Mannen nekter ifølge advokat Morten Andreassen straffskyld. 

- Han kjenner seg ikke igjen i fornærmedes forklaring, sier Andreassen. 

Kvinnen sier hun to ganger har gått til politiet fordi hun har blitt kontaktet av mannen, men at hun opplever å ikke bli hørt.

- De tar meg ikke seriøst. Det er utrolig slitsomt å gå rundt og vite at han er ute. Jeg er bekymret for at andre kvinner skal oppleve det samme, og så blir jeg selvsagt bekymret for ungene mine, sier hun.

- Ansvarsfraskrivende Advokat Hein Bæra forteller at hun flere ganger har forsøkt å få svar fra politiet i Østfold. Hun vil vite hvorfor det tar så lang tid. 

- Hvorfor blir hun ikke tatt på alvor? Jeg har spurt påtalemyndigheten og politiet flere ganger, men jeg får bare ansvarsfraskrivende svar av typen «vi har ikke kapasitet». Det er ikke slik man skal behandle en fornærmet i en alvorlig voldtektssak som kunne endt i drap. Jeg tror ikke dette er en sak politi og påtale er veldig stolt av, sier hun.

Påtaleansvarlig Arild Eikås ved Østfold politidistrikt innrømmer overfor Dagbladet at de har begått en feil.  

- Det er riktig slik kvinnens advokat legger det fram. Det er snakk om en alvorlig sak som har hatt for lang liggetid hos oss, sier Eikås. 

- Ikke hatt ressurser Politiadvokaten forteller at saken var ferdig etterforsket i månedskiftet mars/april i år, og at saken derfor for lengst burde ha ført til henleggelse eller tiltale.

- Saken burde etter mitt skjønn vært påtaleavgjort. Det er helt klart. Det har vært en sak som har vært vanskelig å avgjøre, og så har vi ikke hatt tid eller ressurser. Samtidig har det dukket opp saker som har blitt vurdert som mer alvorlige, sier han. 

At kvinnen opplever saken som svært vanskelig, sier han at han har full forståelse for. 

- PINLIG FOR POLITIET: - Det er bare tilfeldigheter som har gjort at det ikke er en drapssak, sier Vibeke Hein Bæra. Foto: Dagbladet
- PINLIG FOR POLITIET: - Det er bare tilfeldigheter som har gjort at det ikke er en drapssak, sier Vibeke Hein Bæra. Foto: Dagbladet Vis mer

- Det er helt åpenbart. 

Hvorfor ble siktede løslatt? 

- Sprengt - Bakgrunnen var bevisets stilling. Saken var ikke ferdig etterforsket, men det var slik vi avgjorde det den gang. Kapasiteten har vært sprengt hos oss, sier han og forteller at det var han som sto bak beslutningen om å løslate siktede. 

Eikås forteller at politiet nå jobber mot å ha påtalen klar i løpet av uka, uten at han kan gå inn på detaljer i den. 

Den fornærmede kvinnen sier til Dagbladet at hun er lettet. 

- Jeg håper de mener det de sier. Det er beroligende at de sier de nå skal gjøre noe med saken, alt jeg ønsker er å få den ut av verden. Enn så lenge står jeg på stedet hvil, sier hun. 

- Alvorlige konsekvenser Bistandsadvokat Hein Bæra blir gjort kjent med politiets beklagelse. Hun sier den er på sin plass, men seint ute. 

- Det er alvorlig at ressurssituasjonen er slik hos politiet. De må kunne klare å fordele slike alvorlige saker seg i mellom. Saken kan ikke bli liggende slik, med de konsekvensene det får for både fornærmede og for den seinere bevisførselen i en eventuell straffesak, sier hun. 

Mannens forsvarer, Morten Andreassen, understreker at mannen nekter straffskyld.

- Min klient har inntrykk av at politiet tror på ham, da han ble løslatt etter innledende undersøkelser i en så alvorlig sak.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram